вівторок, 28 липня 2009 15:34

Роберт Гейтс миритиме іракські общини

Роберт Гейтс миритиме іракські общини
У вівторок, 28 липня, міністр оборони США Роберт Гейтс з незапланованим візитом прибув до Іраку. У плани глави Пентагону входять переговори з представниками трьох основних іракських общин. Гейтс закликатиме сунітів, шиїтів та курдів до врегулювання суперечностей, що існують між ними, в період до відходу американських військ в кінці 2011 року.

"Ми говоримо всім зацікавленим сторонам, що період до кінця 2011 року є для них "вікном" сприятливих політичних можливостей", - оголосив пресі представник міністерства оборони США перед прибуттям Гейтса на військовий аеродром на південь від Багдаду. Розбіжності між іракськими релігійно-етнічними общинами стосуються формування владних структур, адміністративних кордонів та контролю над родовищами нафти, і в першій половині липня уряд Іраку скептично відреагував на спроби Вашингтону брати участь у вирішенні цих суперечок.

Зокрема, дводенний візит Гейтса до Іраку включатиме зустрічі з главою уряду Нурі аль-Малікі, міністрами оборони і внутрішніх справ, а також поїздку в автономний Курдистанський регіон. На переговорах з представниками уряду керівник Пентагону, окрім всього іншого, обговорюватиме постачання до Іраку американських озброєнь.

Гейтс, який в понеділок відвідав Ізраїль і Йорданію, планує особисто перевірити, як американські військові в Іраку готуються до виконання своєї нової місії - консультування і підтримки національних сил безпеки. Раніше, в червні, за угодою з іракським урядом американські військовослужбовці залишили територію міст Іраку, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Роберт Гейтс миритиме іракські общини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути