Ексклюзиви
субота, 30 травня 2009 12:38

Роберт Гейтс: КНДР може спровокувати гонку озброєнь

Роберт Гейтс: КНДР може спровокувати гонку озброєнь

Випробовування Північною Кореєю своєї ядерної зброї може спровокувати гонку озброєнь у регіоні, вважає міністр оборони США Роберт Гейтс.

Обговорюючи цю проблему на зустрічі міністрів оборони азіатських країн, що проходить у Сінгапурі, він запевнив: "Ми не будемо сидіти склавши руки в той час, як Північна Корея збільшує потенціал, здатний зруйнувати будь-яку ціль в регіоні або у нас" .

"Якщо КНДР продовжить в тому ж дусі, я думаю, що стабільність в регіоні буде поставлена під велику загрозу і це створить потенційну можливість для початку чогось на зразок гонки озброєнь в цьому регіоні", - зазначив глава Пентагону, висловившись на підтримку введення санкцій проти КНДР.

При цьому, Гейтс додав, що зараз КНДР не представляє "прямої військової загрози" США.

Нагадаємо, раніше Білий дім заявив, що КНДР з допомогою погроз на адресу Південної Кореї хоче привернути до себе увагу світової громадськості.

Як повідомлялося, 28 травня, американський і південнокорейський військові контингенти посилили спостереження до "другого ступеня" за Північною Кореєю. Попередній раз "другий ступінь" вводився в 2006 році, після того, як Північна Корея провела перше випробовування ядерної зброї. Однак Гейтс запевнив, що США поки не стануть направляти на Корейський півострів додаткові військові з"єднання.


25 травня Північна Корея провела ядерні випробування. За оцінками російських і південнокорейських військових, потужність ядерного заряду досягала 20 кілотонн - в тротиловому еквіваленті це дорівнює бомбі, скинутій США на Нагасакі в 1945 році.

КНДР загрожувала провести ядерні випробування впродовж останніх декількох тижнів - у відповідь на засудження Радбезом ООН запуску 5 квітня ракети дальнього радіусу дії, яка пролетіла над Японією і впала в Тихий океан. Члени РБ пригрозили Пхеньяну посиленням санкцій, зокрема, розширенням списку товарів, що підпадають під міжнародне ембарго.

У відповідь на це Пхеньян оголосив про небажання продовжувати шестисторонні переговори про припинення своєї ядерної програми, відновлені після введених проти Пхеньяну в 2006 році санкцій. Більш того, на знак протесту КНДР оголосила про намір знову запустити АЕС, що виробляє придатний для створення атомної зброї плутоній.

КНДР продовжує запуски ракет з моменту завершення ядерних випробувань 25 травня. В понеділок було запущено три ракети, ціллю двох з яких, за даними південнокорейських ЗМІ, були американські літаки-розвідники. Ще дві ракети Північна Корея запустила 26 травня, і одну - 27 травня. Ракета малого радіусу дії була запущена 29 травня.

Крім того, 27 травня Північна Корея оголосила, що більше не вважає себе зв"язаною перемир"ям 1953 року, яке поклало край Корейській війні, і "у разі потреби" дасть відсіч Південній Кореї та її союзникам.

За матеріалами BBC, РИА Новости, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Роберт Гейтс: КНДР може спровокувати гонку озброєнь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути