Ексклюзиви
вівторок, 28 квітня 2020 14:13

"Ризикуємо втратити деяке озброєння" - експерт про реформу Укроборонпрому

"Ризикуємо втратити деяке озброєння" - експерт про реформу Укроборонпрому
Сергій Згурець: наша оборонна промисловість лишається єдиним неподіленим шматком державної власності. Викликає підвищений інтерес у фінансово-промислових груп. Тож процес реформи треба проводити обережно. Фото: reuters

Нова команда керівництва Укроборонпрому пропонує ліквідувати концерн та створити кілька холдингових компаній замість нього або трансформувати сам Укроборонпром у таку компанію, де замикатимуться 6 секторів. Але до цього варто ставитись як до теорії.

Про це в коментарі Gazeta.ua каже директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

"Зміни в Укроборонпромі мають бути інтегровані у загальні вимоги до вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Зараз триває його огляд. Дозволить зрозуміти, що саме ОПК може виробляти. Ці висновки будуть впливати на процес реформування концерну. Зараз він намагається зберегти своє існування, позбавляючись найбільш збиткових підприємств. Проте серед них є ті, що включені у важливі цикли виробництва. Якщо Укроборонпром це не врахує, можемо втратити деякі зразки озброєння. Наприклад, підприємство "Кварсит" має 11 мільйонів гривень боргів по заробітним платам. Але виготовляє деталі для українських ракет. Його треба реанімувати, а не скорочувати", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу щодо корупції брата Єрмака свідомо хоронять

За його словами, створення холдингової компанії замість концерну може стати дієвою стратегією реформи.

"Вона випробувана у багатьох країнах світу. Проте наша оборонна промисловість лишається єдиним неподіленим шматком державної власності. Викликає підвищений інтерес у фінансово-промислових груп. Тож процес реформування треба проводити обережно, нівелюючи корупційні ризики. Кожна нова команда, яка керувала концерном, анонсувала зміни. Дуже важливо, щоб цього разу справу таки довели до кінця", - додає Сергій Згурець.

У концерні вже створили Офіс трансформації і Стратегічний комітет. Підприємства Укроборонпрому займаються розробкою та виготовленням зброї і техніки. До складу концерну входять 10 конструкторських бюро. На підприємствах Укроборонпрому працюють близько 80 тис. робітників.

Зараз ви читаєте новину «"Ризикуємо втратити деяке озброєння" - експерт про реформу Укроборонпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути