неділя, 24 листопада 2013 10:24

Рижани вшанували жертв Голодомору та загиблих під руїнами ТЦ хвилиною мовчання

Вперше у Латвії в День вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні відбулася скорботна хода вулицями Риги із запаленням свічок у формі хреста біля пам'ятника Свободи у центрі Риги.  Жителі Латвії, де у ці дні оголошена жалоба за загиблими внаслідок руйнування торговельного центру в Ризі, разом з українцям хвилиною мовчання вшанували жертв голодоморів в Україні і загиблих у Латвії.

Латвієць Лаймоніс Копс розповів, що вперше дізнався про Голодомор, перебуваючи на засланні у Сибіру, де разом з ним були українці.

"Одна розповідь мене сильно вразила, – зазначив Лаймоніс Копс. – Тільки за те, що чекісти знайшли в однієї української родини приховану картоплю, усю сім'ю вивезли до лісу й облили водою, а мороз був страшенний. Вижив лише один. Він мені це й розповів".

Керівник Конгресу українців Латвії Микола Павлюк із вдячністю зазначив, що Ризька дума із розумінням поставилася до бажання місцевої української діаспори саме біля пам'ятника Свободи у Ризі провести акцію вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні.

День вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні збігся в часі з триденною жалобою у Латвії за понад п'ятдесятьма загиблими внаслідок руйнування торговельного центру в Ризі. Скорботно схиливши голови, хвилиною мовчання вшанували жертв голодоморів в Україні й загиблих цими днями у Латвії  усі, хто був 23 листопада о 16:00 біля пам'ятника Свободи у Ризі. Серед присутніх було багато молоді, зокрема учнів Ризької середньої української школи, акторів Українського народного театру Риги, студентів.

13 березня 2008 року парламент Латвійської Республіки ухвалив декларацію, в якій Голодомор визнано свідомим геноцидом сталінського режиму проти українського народу.

Зараз ви читаєте новину «Рижани вшанували жертв Голодомору та загиблих під руїнами ТЦ хвилиною мовчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути