Ексклюзиви
неділя, 10 листопада 2013 13:36

Рідкісних орлів, з якими у Львові пропонували фотографуватися гастролери з Криму врятували журналісти і екологи
6

Фото: Фото надані Держекоінспекцією

Майже все літо та восени у центрі Львова та на площі біля оглядового майданчика "Високий замок" можна було побачити чоловіків із орлами, які пропонували людям сфотографуватися із пташкою. Натомість просили дати всього на корм птахам. Коли туристи чи львів'яни фотографувалися – вимагали від 30 гривень за один кадр. Коли незадоволені люди відмовлялися платити, їх обступали кремезні хлопці і погрозами виманювали гроші.

Окрім шахрайства, жодних документів на утримання хижих птахів у цих людей не було. Як з'ясувалося пізніше, молодики приїхали із хижими птахами із Криму. На вигляд орли були занадто спокійні, у деяких були підстрижені крила, хвіст, кігті. Прохання постраждалих та небайдужих людей до міліції розібратися з шахраями результату не давали.

Журналісти та екологи, вирішили рятувати птахів самостійно. З'ясували, що орлів на ніч заносять до підвалу у будинку на проспекті Свободи, 33. Вранці 5 листопада Держекоінспекцією спільно із слідчо-оперативною групою Галицького райвідділу міліції у Львівській області та журналістами в присутності власника підвального приміщення було виявлено 9 хижих птахів. Це 3 орлани білохвості, 2 канюки степові, 1 сокіл-балабан та орел-могильник, які занесені до Червоної книги України, а також 1 луня болотного та 1 канюка звичайного. При огляді орнітологами було встановлено, що птахи утримувалися в невідповідних умовах – у них були зв'язані крила, оперення пошкоджене.

"Птахи із вилинялим пір'ям. Неправильно рухаються, бо були або прив'язані або постійно сиділи. Харчувалися погано, недоїдали. Можливо, краще буде залишити їх в умовах неволі, передати їх державним закладам. Навчити цих птахів жити в природних умовах може бути занадто складно", - каже після огляду птахів  голова львівського клубу орнітологів, член Українського товариства охорони птахів, еколог Андрій Кийко.

Після проведення слідчо-оперативних заходів птахи були вилучені і знаходяться в Львівському еколого-натуралістичному центрі. Власникам за таке утримання птахів людям загрожує кримінальна відповідальність. Максимальне покарання за ст. 299 ККУ (жорстоке поводження з тваринами) може сягнути два роки позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Рідкісних орлів, з якими у Львові пропонували фотографуватися гастролери з Криму врятували журналісти і екологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути