Ексклюзиви
пʼятниця, 21 травня 2010 11:04

Риба-папуга з"їдає три кілограми молюсків на день

У Карибському морі вчені знайшли рибу-папугу. Досі вважали, що вона може жити лише в Індійському океані, який значно тепліший. Риба має понад 30 відтінків луски — від пурпурного до темно-зеленого. Вона найяскравіша і найкольоровіша серед усіх інших риб.

Забарвлення допомагає рибі ховатися серед коралів від хижаків. Харчуються молюсками, які живуть на рифах. Двометрова риба-папуга за день може з"їсти 3 кг молюсків.

— Ми не сподівалися виловити її тут. Усі думали, у Карибському морі риба-папуга вимерла 25 тисяч років тому, — розповідає американський іхтіолог Вінсент Швеб. — Їх тут десь 200 штук. Усі живуть навколо одного острова Трінідад.

Риби мають складну соціальну структуру.

— У них матріархат. Коли помирає старша самиця, усі самці несподівано змінюють колір на темніший, доки не оберуть нову голову зграї. А навесні, коли починаються шлюбні ігри, риби стають ще яскравішими. Жовті та світло-зелені барви майже світяться.

1998 року в Китаї генетично вивели декоративну рибу-папугу довжиною 5 см. Найбільша виростала на 30 см. Продають таких риб по 200 грн. Секрет виведення китайці тримають у таємниці. В Азії із філе риб-папуг готують різні страви. Їх запікають із помідорами і фенхелем.

Зараз ви читаєте новину «Риба-папуга з"їдає три кілограми молюсків на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути