вівторок, 18 грудня 2018 20:23

Реформа ринку електроенергії призведе до збільшення тарифів для українців

Реформа ринку електроенергії призведе до збільшення тарифів для українців
За рахунок проведення реформи за 2019-2030 роках буде створено додатковий ВВП на суму 72 мільярди доларів. Фото: 24news

Дуже важливо створити ринок електроенергії та запровадити ринкові ціни.

Пише у доповіді Український інституту майбутнього.

"Будь-яка зміна має як позитивні, так і негативні наслідки. Протягом перших двох років реформа призведе до зростання тарифів для споживачів. Тарифи для населення в 2019 році зростуть на 28%, а в 2020 – ще на 84%. Для промислових споживачів тарифи зростуть в 2019 на 45% зі зниженням на 5% в 2020 році", - йдеться у документі.

Але натомість Україна додаткові гроші у бюджет.

"За рахунок проведення реформи за 2019-2030 роках буде створено додатковий ВВП на суму 72 мільярди доларів, до державного бюджету додатково надійде 12 мільярдів податків.

Проведення реформи за умови синхронізації з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії сприятиме збільшенню експорту електроенергії майже в 5 разів. Як наслідок, додаткове надходження експортної виручки в 2019-2030 роках.

В результаті створення ринку генеруючі компанії зможуть в 2019-2030 роках інвестувати майже 30 мільярдів доларів, що в 11 разів більше, ніж без проведення реформи. Це дозволить профінансувати в повному обсязі введення нових енергоблоків й запобігти дефіциту базових потужностей, який без проведення реформи виникне після 2029 року", - пишуть експерти Українського інститут майбутнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз виділив кошти на українську інфраструктуру

Кожен рік затягування реформи Україна буде втрачати гроші.

"Щороку наша держава втрачатиме в середньому 3,7 мільярди доларів капітальних інвестицій, 7,4 мільярдів доларів ВВП, 1,16 мільярд доларів доходів державного бюджету.

Якщо не провести реформу, на споживачів очікують частіші аварійні відключення, погіршення якості енергопостачання, віключення від мереж у віддалених районах та різке підвищення тарифів після періодів тривалого стримування їх зростання", - підсумовується у документі.

З травня 2019 починає діяти новий закон, який передбачає штраф за кожен день прострочення оплати комунальних послуг. Рахувати будуть із 20-го числа.

Зараз ви читаєте новину «Реформа ринку електроенергії призведе до збільшення тарифів для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути