середа, 24 червня 2020 10:07

Розробили спеціальну програму, яка допоможе фіксувати порушення на дорогах

Розробили спеціальну програму, яка допоможе фіксувати порушення на дорогах
Водіям можуть запропонувати стати операторами, знімати порушників Правил дорожнього руху на спеціальну програму у смартфоні і відсилати це відео в поліцію. Фото: Reuters

Водіям можуть запропонувати стати операторами, знімати порушників Правил дорожнього руху на спеціальну програму у смартфоні і відсилати це відео в поліцію. Стартап dashcamua - безкоштовний мобільний додаток, за допомогою якого водій може знімати на відео порушення Правил дорожнього руху будь-яким водієм, автомобіль якого потрапляє в об'єктив. Це може бути як зустрічний, так і попутний транспорт. Автори розробки впевнені, що нововведення має стати серйозним стримувальним фактором для тих, хто не дотримується Правил дорожнього руху.

Хтось може заперечити: у багатьох і зараз в автомобілях встановлено відеореєстратори, відео з порушеннями небайдужі водії відправляють поліції, викладають у соцмережах, але штрафами нікого не карають.

Основний аргумент правоохоронців: за записом автомобільного відеореєстратора неможливо легітимно визначити час і місце порушення, бо відеореєстратори не сертифіковано. Але, за словами автора розробки Олексія Афоніна, ці проблеми їм вдалося вирішити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камери зафіксували автівку, яка за день порушила ПДР 12 разів

"Щоб користуватися додатком, його треба завантажити і встановити на свій смартфон з Google Play Market. Для коректної роботи краще, щоб смартфон був випущений не пізніше другої половини 2018 року. Смартфон кріпиться в автомобілі таким чином, щоб його камера могла працювати в режимі відеореєстратора", - розповів виданню "Сьогодні" Олексій Афонін.

Інформація з мітками дати і геолокації про кожний клік під час запису відео зберігається в базі на сервері і відповідає тільки одному певному відео. Другий рівень захисту – в самому відеофайлі є спеціальні технічні мітки, які підробити складно і дорого. через те, що знімається не фото, а відео, його відкоригувати також складно і дорого. До того ж "намальована" підробка легко виявляється. Також на сервері фіксується, хто і коли надіслав відео про порушення.

Третій рівень захисту – планується впровадити систему блокчейн, яка не дає можливості відкоригувати або видалити файл. Це в принципі вбиває будь-яку можливість корупції.

У МВС поки що не готові обговорювати питання "автофіксації порушень ПДР у смартфоні". Аргументація міністерства: не сертифіковано обладнання (смартфон), яким водії фіксують момент порушення. Крім того, такий сервіс не передбачено законодавством.

Для водіїв запустили зручний сервіс оперативних повідомлень про штрафи. Перевірити свої порушення можна через Telegram, додаток у смартфоні або на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Зараз ви читаєте новину «Розробили спеціальну програму, яка допоможе фіксувати порушення на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути