пʼятниця, 23 грудня 2011 12:33

Радянські пам'ятники, які знесли в 90-х, через суд відновити неможливо - експерт

Радянські пам'ятники, які знесли в 90-х, через суд відновити неможливо - експерт

Масово радянські пам'ятники повернути не зможуть. Про це у коментарі Gazeta.ua сказала голова Колегії молодих управлінців та юристів Юлія Шапочка.

"З людської точки зору я також вважаю, що потрібно вже зносити численні пам'ятники Леніну, а от з юридичної позиції монумент Леніна у Черкасах слід повернути на місце. На пам'ятник витрачалися державні кошти або гроші певної громади. Тому він перебуває на балансі місцевої влади. Для того, щоб його демонтувати, кудись перенести, списати без порушення законодавства, повинно бути рішення місцевої ради. А його не було", - прокоментувала ситуацію юрист.

Вона нагадала, що президент Віктор Ющенко видавав укази, у яких зазначалося про демонтаж пам'ятників особам, які причетні до організації та здійснення голодоморів і політичних репресій в Україні.

Але указ президента або розпорядження Кабінету міністрів є лише направляючими документами, які підказують, куди рухається країна. Такі питання, як знесення пам'ятників, мають обґрунтовувати рішення місцевої ради.

"Все-таки це, вибачте, товарно-матеріальна цінність: граніт, ескіз, тощо", - відзначила Шапочка.

Вона вважає, що пам'ятники, які зносилися на початку 90-х років через суд вже відновити неможливо, навіть якщо не було відповідного рішення місцевих органів.

У таких адміністративних справ є термін давності, який не перевищує 5 років.

Нагадаємо, черкаську владу через суд зобов'язали повернути на центральну площу пам'ятник Леніну. Його демонтували в ніч на 28 листопада 2008 року. Тоді ж гранітний монумент розвалився.

Зараз ви читаєте новину «Радянські пам'ятники, які знесли в 90-х, через суд відновити неможливо - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути