понеділок, 15 жовтня 2012 10:44

Раду ЄС закликають віддати Нобелівську премію миру білорусам

Раду ЄС закликають віддати Нобелівську премію миру білорусам
Фото: dw.de

Раду ЄС закликають віддати Нобелівську премію на допомогу громадянському суспільству Білорусі. Євродепутат Марек Мігальский нагадав, що одним з кандидатів на цю премію був білоруський правозахисник Алесь Бєляцький, засуджений на 4,5 року позбавлення волі, повідомляє сайт migalski.eu.

Євродепутат зазначив, що в масштабі бюджету Євросоюзу отримані кошти в розмірі 1 мільйона доларів США невеликі, проте передача цих грошей на підтримку білоруського громадянського суспільства принесе серйозні результати і буде сприяти зникненню останньої диктатури Європи.

"Це ганьба, що на кордонах Європейського Союзу, як і раніше править диктатор", - сказав наприкінці свого звернення Мігальский.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правозахисники шоковані цьогорічною Нобелівською премією миру

Нагадаємо, лауреатом Нобелівської премії миру 2012 року став Євросоюз. Про це було офіційно оголошено 12 жовтня Нобелівським комітетом в Осло (Норвегія). У цьому році на нагороду претендував 231 кандидат. У їх числі був і 50-річний Алесь Бєляцький, віце-президент Міжнародної федерації прав людини, керівник закритого білоруською владою правозахисного центру "Весна", який вже більше року знаходиться за гратами. Найсерйознішим претендентом на отримання Нобелівської премії миру цього року букмекери називали борця за права людини і права жінок Сіму Самар з Афганістану. Серед найбільш вірогідних кандидатів також називали екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лауреатом Нобелівської премії миру 2012 року став ЄС, а не Тимошенко

Рішення Нобелівського комітету зустріли неоднозначно. Багато громадських діячів та політиків, у тому числі глави деяких держав, піддали його критиці, нагадавши, що Європа зараз переживає не найкращі часи. Так, президент Чехії Вацлав Клаус назвав присудження Нобелівської премії миру Європейському союзу "трагічною помилкою". За його словами, він спочатку вирішив, що це "журналістська качка, жарт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівську премію миру отримає Євросоюз - Reuters

"Я навіть уві сні не міг собі уявити, що про це хтось думає серйозно", - сказав президент Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Раду ЄС закликають віддати Нобелівську премію миру білорусам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути