Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 10:19

"Вимога Литвою компенсації за окупацію - це шизофренія"

Російські депутати відкинули претензії Литви про матеріальну компенсацію за радянську окупацію у розмірі 28 млрд. доларів, які озвучив литовський президент Валдіс Адамкус. За словами члена комітету Держдуми у міжнародних справах Леоніда Слуцкого, ні про яке відшкодування збитку Литві "і мови бути не може".

"Я не хотів би образити особисто пана президента, але подібні заяви інакше як шизофренією не назвеш. Окупація - це сюжет для істориків, а не для політиків сьогоднішнього дня", - заявив російський парламентарій.

"В рамках двосторонніх відносин, у тому числі і на міжпарламентському рівні, російська сторона уточнюватиме ті мотиви, які спонукали першу особу в Литві зробити подібну заяву".

Вимога про відшкодування збитку за окупацію в 1939-1941 і 1945-1991 роках президент Литви назвав на засіданні колегії міністерства закордонних справ сьомого січня одним із завдань зовнішньої політики на наступний рік.

"Ми не відмовляємося і не відмовимося від вимог визнати факт радянської окупації і добиватимемося відшкодування збитку, заподіяного окупацією", - запевнив Валдіс Адамкус.

При цьому президент Литви підкреслив, що "діалог з Росією з цього питання може бути щиросердим тільки в тому випадку, якщо ми базуватимемося на загальних ціннісних поняттях".

Литовський парламент уповноважив уряд вести переговори з Росією про компенсацію за роки радянської окупації сім років тому, що проте потім прийшли до влади ліві визнали це питання безперспективним. Суму збитку Литва оцінює зараз в 28 млрд. доларів, повідомляє "Эхо Москвы".

Зараз ви читаєте новину «"Вимога Литвою компенсації за окупацію - це шизофренія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути