пʼятниця, 22 серпня 2008 10:28

"Вести відносно Росії політику "заборон і противаг" - тактика безперспективна"

Інго Маннтойфель, керівник російської он-лайн і радіоредакції Deutsche Welle вважає, що дії Росії в Грузії були неадекватними. Захід, безумовно, повинен відреагувати на них, проте демонізувати Росію було б невірно .

Конфлікт в Грузії призвів до різкого охолодження відносин між Росією і країнами НАТО. Ознаки ескалації очевидні: за ініціативою Заходу до завершення виведення російських військ з грузинської території припинена робота Ради Росія-НАТО. Як у відповідь Москва відкликала свого постпреда і відмінила всі заплановані на 2008 рік спільні маневри. Тоді як в Радбезі ООН продовжуються суперечки навколо резолюції по Грузії, Польща і США підписують угоду про розміщення елементів ПРО, які Росія вважає загрозою власній безпеці.

Погіршення відносин між Росією і Заходом супроводжувалося жаркими дискусіями. У багатьох країнах - перш за все в Польщі і в інших державах Східної Європи - Росію зображають як агресивну державу з імперськими амбіціями. Ніби Кремль не сьогодні-завтра збирається напасти на колишні республіки СРСР і держави Варшавського договору.

Безумовно, направивши свої війська на територію Грузії, Росія зайшла дуже далеко. Тому США і ЄС по праву вимагають від Москви переглянути її неприпустиму і дуже бурхливу реакцію. Проте реагувати на дії Росії також бурхливо і нераціонально неправильно.

Те, що Росія була і залишиться важким партнером, ніколи ні для кого не було секретом. Росія узяла на себе функції держави-протектора відносно Південної Осетії і Абхазії багато років тому. Те, що спроба Саакашвілі повернути під свій контроль Південну Осетію насильницьким шляхом - небезпечне заняття, яке неминуче виллється в політичну і гуманітарну катастрофу, теж було ясно із самого початку. Тому чекати від Росії іншої реакції на дії Грузії означало б проявити політичну наївність.

Настав час перейти до реальної політики. Безумовно, потрібно вимагати виведення російських військ з Грузії і збереження територіальної цілісності цієї кавказької республіки. Це відповідає європейським інтересам - прагненню до миру і стабільності на континенті.

Проте демонізувати Росію, проводити в її відношенні політику "заборон і противаг" - тактика безперспективна. Адже співпраця з Росією теж відповідає нашим інтересам. Росія - незамінний партнер для Заходу з таких питань як енергетична безпека, іранське ядерне досьє, відновлення Афганістану, вирішення конфліктів на Близькому Сході і переговори з Північною Кореєю.

Ставити конфлікт на Кавказі в кут подальших відносин між Росією і Заходом було б помилкою. Враховувати російські інтереси в кавказькому регіоні зовсім не означає повністю підпорядковувати себе політичній волі Росії. Ні, це означає - проводити політику, що відповідає інтересам Європи. Жорстку реальну політику - адже тільки її Росія здатна зрозуміти і сприйняти, повідомляє DeutscheWelle.

Зараз ви читаєте новину «"Вести відносно Росії політику "заборон і противаг" - тактика безперспективна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути