четвер, 30 вересня 2010 19:32

"Створюючи регіональну мову, донецькі чиновники ростять громадян другого сорту"

"Створюючи регіональну мову, донецькі чиновники ростять громадян другого сорту"

Сьогодні у Вищому адміністративному суді відбувся касаційний розгляд скарги Донецької облради на ухвалу Ворошиловського райсуду від 26 січня 2010 року і визначення Донецького апеляційного адміністративного суду від 16 липня 2010 року. Мова йде про відміну рішення Донецької облради від 18 травня 2006 року "Про створення умов для розвитку російської мови в Донецькій області". Іншими словами: суд підтвердив, що суди першої і другої інстанції діяли правильно, і вже в касаційному порядку підтвердив незаконність рішення про регіональний статус російської мови в Донецькій області. Нагадаємо, на території Донецької області російська діє формально разом з українською мовою, але фактично домінує у всіх сферах життєдіяльності.

"Фактично російська - єдина "державна" на території Донецької області, - говорить Євгенія Ратникова, голова Донецької обласної організації Всеукраїнського комітету захисту прав людини і подавець позову до облради. - Жодне рішення не виходило з місцевих рад області на українській. Газета облради публікує свої звіти так само російською мовою. І це своє рішення, яке нам вдалося відмінити, донецькі чиновники використовували як парасольку - як прикриття, яке дозволяло їм порушувати Конституцію".

Раніше губернатор Анатолій Близнюк, який є автором скандального рішення, обіцяв на найближчій сесії повторити його і при цьому дотриматись всіх юридичних нюансів, які нададуть мовному рішенню форму законності. Проте, на черговій сесії яка відбулася 14 вересня, свою "погрозу" Близнюк не здійснив.

Треба зазначити, що після призначення Анатолія Близнюка губернатором замість нього головою Донецької облради став Андрій Шишацкий.

"Близнюк сказав, що скоро на державному рівні будуть внесені і прийняті Верховною Радою всі мовні зміни, милі його серцю, - коментує Ратникова. - Маючи на увазі новий закон "Про мови". Донецькі діти, яких місцеве чиновництво через свою лінь примушує вчитися на російській, позбавлені вибору. Створюючи регіональну мову, Близнюк і його ляльководи ростять громадян другого сорту. Тому що ці діти не зможуть надалі займати державні пости. Термін "російськомовне населення" придуманий російськими шовіністами - такого терміну немає ні в одному законі, ні в одному тлумачному словнику".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Створюючи регіональну мову, донецькі чиновники ростять громадян другого сорту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути