Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 13:51

"США дають гроші росіянам, що поставляють до Ірану ядерні технології"

Міністерство енергетики США субсидує два нижньогородські ядерні інститути, які поставляють важливе устаткування для реактора в Ірані. Сполучені Штати виплачують російським ученим надбавку до зарплати і надають інститутам гроші в рамках "Ініціатив по боротьбі з ядерним розповсюдженням", повідомила комісія палати представників з нагляду і розслідувань.

Один з інститутів забезпечує реактор в Бушері системами контролю, зокрема устаткуванням для пункту управління, а інший-сотнями насосів і вентиляторів. Проте поки не відомо, чи платить міністерство енергетики ученим, безпосередньо зайнятим в проекті по будівництву Бушерської АЕС, пише The New York Times.

Держдепартамент США вже не раз висловлювався проти будівництва реактора в Бушері і звинувачував Іран в тому, що той використовує реактор як прикриття для отримання ядерних технологій, необхідних при розробці зброї. Втім, через особливості роботи Бушерської АЕС, яка є мирною електростанцією, з її допомогою буде складно отримати плутоній. Крім того, Росія оголосила, що вивозитиме із станції відпрацьоване паливо, тобто Іран доступу до плутонію не отримає. Проте, США з тривогою відносяться до того, що Іран отримує досвід в ядерних технологіях. Американські чиновники попереджають, що він може використовуватися при виготовленні боєголовок.

У відповідь на доповідь комісії Міністерство енергетики опублікувало заяву, в якій йдеться: "Ми переконані, що жоден з проектів, згаданих комісією палати представників, і жоден з проектів по підтримці російських учених не допомагає ядерній програмі Ірану".

Тепер комісія вивчає опитування про те, чи субсидує міністерство інститути, що співробітничають з Північною Кореєю, Сирією та іншими країнами, які розробляють або можуть прагнути до розробки ядерної зброї, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"США дають гроші росіянам, що поставляють до Ірану ядерні технології"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути