Ексклюзиви
пʼятниця, 13 лютого 2009 17:48

"Путін відмиває "брудні гроші" по всьому світу"

"Путін відмиває "брудні гроші" по всьому світу"
Підприємець Борис Березовський звинуватив російський уряд у відмиванні "брудних грошей" на Заході та використанні незаконних засобів для розширення контролю на світових ринках. Про це він заявив в четвер в ефірі британського телеканалу Sky News, виступаючи в аналітичній програмі про економіку Jeff Randall Live.

За словами Березовського, "Путін та його наближені намагаються інвестувати російські "брудні гроші" по всьому світу" через розгалужену мережу компаній. На питання ведучого про те, чи дійшли так звані "брудні гроші" до Великої Британії, Березовський відповів ствердно: "Абсолютно".

Для прикладу Березовський привів купівлю британської газети Evening Standard російським бізнесменом Олександром Лебедєвим. Це видання, на думку Березовського, Кремль планує використовувати як інструмент пропаганди.

Підприємець навів приклади

Березовський також нагадав, що Росія виступила з ініціативою надати великий кредит Ісландії, що серйозно постраждала від економічної кризи. "Розгадка тут дуже проста, сказав Березовський, - справа в тому, що високопоставлені російські бюрократи... та олігархи шукали можливостей на Заході, аби використовувати ці фантастичні кошти для інвестицій, а у результаті вони прийшли до дуже хитрого рішення - узяти та купити цілу країну, вклавши в неї, цитата, "купу "брудних грошей".

У передачі Джефа Ренделла були також наведені у відповідь заяви посла Росії у Великій Британії, представника МЗС Ісландії та прес-служби Лебедєва, які відкинули звинувачення.

Посол РФ у Великій Британії Юрій Федотов в своєму коментарі відзначив, що "Березовський, оголошений Росією в міжнародний розшук за злочини пов"язані з розкраданням та відмиванням грошей, - фахівець з даного питання, не з чуток знайомий з тим, як відмивати гроші".

"Мені незрозуміло, чому він як і раніше користується статусом політичного біженця", - підкреслив Федотов. Він додав, що проблема корупції в Росії як і раніше існує і що її викорінювання залишається одним з першочергових завдань уряду.

Звинувачення Березовського відкинули

Федотов також сказав, що олігарх, безумовно, в курсі "таких виняткових подій", як історія з "Логовазом" або "Аерофлотом" - двох справ, за якими сам Березовський був заочно засуджений в Росії. "Він насолоджується статусом політичного вигнанця", - відзначив Федотов.

Коментуючи інформацію про купівлю російським бізнесменом Олександром Лебедєвим газети Evening Standard, Федотов заявив, що Лебедєв тим самим фактично врятував газету. "Британська преса йому дуже допомогла. Щодо цієї операції було стільки шуму, що Evening Standard знову стане популярною", - сказав посол.

Представник Лебедєва, зі свого боку, вважає, що "дивно бачити руку Кремля в Лондоні". "Пан Лебедєв є критиком Кремля. При цьому існує конфлікт інтересів між паном Березовським та паном Лебедєвим", - свідчить заява.

У свою чергу, в ісландському МЗС нагадали, що Ісландія є частиною міжурядової установи у боротьбі з відмиванням грошей. Зовнішньополітичне відомство Ісландії також відзначило, що жодних угод з Росією про надання кредиту поки не укладено.


Довідка від Gazeta.ua:

Jeff Randall Live - аналітична програма про економіку, що йде на каналі SkyNews у Великій Британії о 19:30 з понеділка по четвер. Перший випуск програми пройшов 24 вересня 2007 року, ведучим якого був Джеф Ренделл. У шоу проводяться інтерв"ю з відомими англійськими бізнесменами. Наприклад, гостем однієї з програм став промисловий магнат мільярдер Філіп Грін.

У січні 2009 року Джеф Ренделл став співробітничати з каналом SkyNews на постійній основі й відтоді програма виходить щодня, а не тільки по понеділкам.

За матеріалами NEWSru.com, Topnews

Зараз ви читаєте новину «"Путін відмиває "брудні гроші" по всьому світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути