вівторок, 08 квітня 2008 13:02

"Правила гри НАТО визначають Сполучені Штати"

Іспанський професор політології Карлос Таїбо закликав до знищення альянсу, що став ширмою для сильних країн Європи.

"Деякі спішно припинили усілякі спори про НАТО", але "багато хто з нас продовжує вважати, що Північноатлантичний альянс повинен зникнути". Так категорично висловився Карлос Таїбо, професор політичних наук Автономного університету Мадрида в бесіді з читачами електронної версії газети ElPais. Якби справа була за ним, він закликав би уряд "негайно покинути альянс" або "скликати з цього приводу референдум і утриматися від маніпуляцій громадською думкою".

Таїбо, який говорив про саміт організації в Бухаресті, стверджує: якщо альянс зникне, "разом з ним зникнуть погрози, що нависли над нами". "Честертон, - сказав Таїбо, - стверджував, що шлюб - ідеальний інститут для вирішення безлічі проблем, яких не було б, якщо б не було самого шлюбу. Я думаю те ж саме про НАТО".

Експерт по Центральній і Східній Європі сказав, що добре б, щоб кінець НАТО наступив "незабаром", але визнав це маловірогідним.

На думку експерта, "немає причин підтримувати збереження" цього альянсу. "Єдині мотиви пов"язані з інтересами жменьки багатющих країн світу, настроєних зберегти зовнішні погрози і свої одвічні привілеї. Ми не помиляємося, стверджуючи, що НАТО - головне військове знаряддя капіталістичної глобалізації".

Кажучи про відносини альянсу і російського сусіда, професор зазначив, що "правила гри НАТО визначають Сполучені Штати, і на сьогоднішній день Вашингтон прагне до все більшої ізоляції Росії". Крім того, він сказав, що "зовнішній тиск", якому піддається колишній Радянський Союз, "сприяє внутрішній мобілізації та побічно виправдовує зрештою авторитарні рішення".

На думку Таїбо, зовнішня політика російського президента Володимира Путіна не "зачіпає" ЄС. "Інша справа - те, що відбувається в країнах, що утворюють "ближнє зарубіжжя" - сферу минулого впливу, - Росії. Набагато більший неспокій повинен викликати у нас відверте агресивне відношення США до Росії".

Що стосується Європейського союзу, експерт критично відгукнувся про те, що ЄС не став "міжнародним агентом справедливості, миру і солідарності". На його думку, "ЄС слід було б більше турбуватися про власні інтереси", а не "кривлятися, демонструючи агресивність". І, нарешті, він засудив освітлення діяльності альянсу в ЗМІ. "Наші засоби масової інформації, не пережувавши, проковтнули цю жахливу брехню, що перетворила НАТО на гуманітарну неурядову організацію", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"Правила гри НАТО визначають Сполучені Штати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути