понеділок, 14 січня 2008 18:17

"Відносини України і Росії розвиваються нормально"

Екс-президент України Леонід Кучма вважає, що українсько-російські відносини розвиваються нормально і завжди будуть братськими.

"Охолодження відносин не може ніяк сприяти будь-чеєму розвитку, особливо України. Проте про безвихідь би я не говорив. Українсько-російські відносини - це не відносини всього лише між лідерами наших країн. Товарообіг між нашими країнами тільки минулого року збільшився більш ніж на 30%", - сказав Кучма.

За його словами, відносини народів України і Росії завжди будуть братськими.

"Ніхто з посадовців не не в змозі змінити об"єктивно-братерські відносини наших народів. Можна додати їм велику динаміку, можна на якийсь час загальмувати їхній розвиток, але відмінити - ні", - сказав екс-президент України.

Разом з тим він відзначив, що президенти двох країн зобов"язані проводити регулярні зустрічі, тоді як сьогодні цього не відбувається.

Кажучи про проблему російської мови в Україні, Кучма заявив, що конституція цілком може вирішити її. Близько половини громадян країни вважає російський своєю рідною мовою, разом з тим за конституцією єдиною державною мовою є українська.

"Російська мова не повинна відчувати себе в Україні іноземною. У конституції мовиться, що держава гарантує вільний розвиток, використання і захист російської мови. Тим паче, що Європейська хартія регіональних мов і мов національних меншин Україною ратифікована. Значить - необхідно виконувати", - сказав він.

Передвиборні обіцянки деяких політичних сил, зокрема Партії регіонів, про додання російській мові статусу державного екс-президент України назвав спекуляціями.

Кучма нагадав, що статус державної мови - це конституційна норма, а на сьогодні ні у однієї з політичних сил, представлених в парламенті, немає конституційної більшості, щоб прийняти відповідні зміни в основний закон, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «"Відносини України і Росії розвиваються нормально"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути