Ексклюзиви
пʼятниця, 18 липня 2008 11:36

"Газпром" засудив Молдавію за відібраний Придністров"ям газ

Російська газова монополія "Газпром" отримала можливість стягнути з молдавської компанії "Молдовагаз" борги за газ, що споживається Придністров"ям. Міжнародний комерційний арбітражний суд задовольнив позов "Газпрому" і ухвалив стягнути з "Молдовагазу" на користь російської сторони 42 мільйони доларів за перший квартал 2006 року, повідомляє газета "Комерсант" з посиланням на слова представників "Газпрому".

"Газпром" поставляє газ до Молдавії згідно міжурядовій угоді, що була укладена між країнами в листопаді 2001 року. Проте магістральний газопровід до Європи, прокладений територією Придністров"я, дозволяє республіці несанкціоновано відбирати газ для своїх споживачів.

З 1997 року борг Придністров"я досяг, з врахуванням пені, 1,473 мільярда доларів. Оскільки у "Газпрому" немає договорів з невизнаною республікою, російська монополія пред"явила позови про стягнення боргу "Молдовагазу". У молдавській компанії сподіваються, що в результаті судових розглядів регресна вимога про відшкодування боргу буде пред"явлена до придністровського "Тираспільтрансгазу".

Ціна газу, що поставляється "Газпромом" "Молдовагазу", в 2008 році складає 190 доларів за тисяч кубометрів. До 2011 року ціни на газ для Молдавії повинні досягти середнєриночного рівня, а до цього терміну для "Молдовагаза" застосовуватимуться спеціальні знижуючі коефіцієнти, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" засудив Молдавію за відібраний Придністров"ям газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути