Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2007 12:30

"Газпром" різко скоротить постачання газу до Білорусі

Російська газова монополія "Газпром" офіційно оголосила про те, що з 3 серпня скорочує постачання газу до Білорусі на 45 відсотків у зв"язку з тим, що "Білтрансгаз" не погасив борг за раніше поставлений газ.

Скорочення постачань пропорційне фактичній оплаті і здійснюється відповідно до раніше підписаного контракту про обсяги і умови постачання газу до Білорусі.

Білорусь повинна була перерахувати "Газпрому" 450 мільйонів доларів боргу за газ, поставлений у першому півріччі, до 23 липня, але не виконала умов контракту. Наприкінці липня представники "Газпрому" і Білорусі провели спеціальні переговори з питання оплати газу, які фактично закінчилися провалом. Зокрема, сторони не змогли домовитися про надання Білорусі з боку Росії стабілізаційного кредиту у сумі півтора мільярди доларів.

З січня 2007 року "Газпром" підняв вартість газу, що поставляється до Білорусі, з 45 до 100 доларів за тисячу кубометрів. За умовами договору, Мінськ отримував спеціальний адаптаційний період і в першому півріччі міг платити тільки 55 відсотків від вартості газу. 23 липня повинні були бути виплачені інші 45 відсотків. Крім того, за умовами контракту "Газпром" протягом кількох років мав право викупити 50 відсотків "Білтрансгазу", оператора газотранспортної системи Білорусі. Перший платіж на суму у 625 мільйонів доларів за 12 з половиною відсотків акцій компанії був здійснений на початку червня, йдеться у прес-релізі "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" різко скоротить постачання газу до Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути