вівторок, 19 травня 2009 15:58

"Газпром" погрожує ЄС

"Газпром" погрожує ЄС
Європа без диверсифікації каналів постачань газу з РФ в майбутньому не зможе отримати в повному об"ємі додаткові 80-100 млрд кубометрів російського "блакитного палива", які будуть необхідні їй до 2020 року, заявив у вівторок зампред правління "Газпрому" Олександр Медведєв на конференції в Берліні.

"Ті європейські діячі, які намагаються заблокувати російські проекти будівництва нових газопроводів, беруть на себе велику відповідальність. Без диверсифікації каналів надходження газу до Європи вона не отримає ті 80-100 млрд кубометрів додаткових об"ємів газу з Росії", - сказав Медведєв, виступаючи на IV міжнародній конференції "Енергетичний діалог Росія - Європейський союз: газовий аспект".

Він відзначив, що Росії давно хочеться отримати аргументовану відповідь від Брюсселя, чи існують економічні причини для заміни російського газу паливом з інших джерел. "Чіткої відповіді ми так і не дочекалися", - заявив зампред правління "Газпрому".

За його словами, існуючі взаємовідносини між Росією та ЄС не дозволяють говорити про енергетичну залежність Європи від Росії. За його словами, мова насправді йде про вигідну всім сторонам енергетичну взаємозалежність.

За даними Eurogas, які навів зампред "Газпрому", в 2008 році частка Росії на ринку Європи склала 25%, частка Норвегії - 18%, Алжиру - 10%. При цьому європейські антимонопольні органи не знаходять в діяльності "Газпрому" в ЄС порушень антимонопольного законодавства. "Так чи є привід для переживань? Адже 25% - це не ті 80% європейського ринку, як у випадку з американською корпорацією Intel", - відзначив Медведєв. Окрім цього, за його словами, навіть в тих країнах, де "Газпром" є домінуючим постачальником, підстав для подібних заяв немає.

Як відзначив Медведєв, ціна на газ в довгострокових контрактах встановлюється через корзину цін на нафтопродукти, впливати на які жоден домінуючий постачальник не в змозі.

При цьому, за словами зампреда "Газпрому", ціна газу в довгострокових контрактах з прив"язкою до нафти, як правило, навіть нижча, ніж у конкурентів концерну. Так в період з листопада 2007 року по вересень 2008 року ціна російського газу була нижча за ціну NBP Великої Британії.

Нагадаємо, російське керівництво і концерн "Газпром" з початку року намагається переконати ключових європейських споживачів російського газу підтримати будівництво російсько-італійського газопроводу "Південний потік". Для реалізації сухопутної частини проекту за кордоном вже були підписані міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною і Грецією. Проте поки в списку транспортно-енергетичних пріоритетів Євросоюзу числиться газопровід Nabucco - альтернативний російському проекту, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" погрожує ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути