середа, 31 березня 2010 17:22

"Доктор Хаус" псує юних медиків

"Доктор Хаус" псує юних медиків

Головний герой відомого телесеріалу доктор Грегорі Хаус, так само як і лікарі з "Анатомії Грей", служать поганим прикладом для юних медиків. Непрофесійна поведінку і порушення етичних принципів телегероїв обурюють фахівців.

Студент-медик Меттью Чарні з університету Джона Хопкінса (Балтімор), який вивчає проблеми медичної етики, разом з колегами переглянув 46 серій з двох популярних серіалів про лікарів "Доктор Хаус" і "Анатомія Грей". Вони відзначали всі випадки, коли поведінка докторів порушувала етичні норми, була непрофесійною або ж, навпаки, ставала зразком для наслідування.

Вивчаючи другі сезони обох серіалів, Чарні виділив 179 описів рішення лікарем професійно-етичної дилеми, які зачіпають 11 різних проблем, починаючи від поінформованої згоди на пересадку органу і закінчуючи дозволом на експериментальне лікування.

Найбільш злісним порушником виявився доктор Грегорі Хаус. Згідно з висновками Чарні, він постійно нехтує необхідністю отримати згоду пацієнта перед небезпечним лікуванням. А якщо він і отримує згоду, то не перераховує хворому всі можливі негативні наслідки. Крім того, в телесеріалах лікарі надто часто вдаються до експериментальних методів лікування.

Окремо дослідники виділили близько 400 випадків особистих відносин, в частині з яких лікарі вели себе зразково, а в частині - повністю порушували принципи. Мова йде як про відносини між лікарями, так і між лікарями і пацієнтами.

Зокрема, Чарні виділив 58 випадків прояву неналежних сексуальних відносин в "Анатомії Грей" та 11 випадків - в "Докторі Хаусі". Нарешті, з 178 випадків взаємовідносин між професіоналами лише в дев"яти колеги демонстрували зразкову поведінку. Найбільша проблема - відкрита неповага до думки колеги. Особливо злісно норми професійної етики порушують лікарі з "Доктора Хауса".

Раніше співавтори Чарні по новій роботі виявили, що 80% студентів-медиків дивляться популярні серіали про життя лікарів. Відповідно, всі вони можуть мимоволі переймати норми поведінки, придумані сценаристами. У той же час телесеріали здатні змусити студентів думати і говорити про етичні проблеми.

Infox

Зараз ви читаєте новину «"Доктор Хаус" псує юних медиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути