вівторок, 11 грудня 2007 10:38

"Для США важливе не те, хто президент в Росії, а те, як працюють демократичні інститути"

Держсекретар США заявила, що адміністрацію Джорджа Буша більше цікавить не те, хто знаходиться на посту президента  Росії, а те, як структуровані і працюють у країні демократичні інститути.

При цьому Райс виступила проти міжнародної ізоляції Росії і підтримала взаємодію з Росією по лінії "великої вісімки" та інших світових структур.

"Я говорила безпосередньо з росіянами про те, що я називаю концентрацією влади у Кремлі. Найменше ми хотіли б відсутності розділення влади між різними інститутами, тому що для мене не важливо, хто знаходиться у Кремлі - якщо вся влада зосереджена у цьому президентстві, то ви маєте проблему для демократичного розвитку країни", - заявила Райс у понеділок на щорічній зустрічі з учасницями Зовнішньополітичної жіночої групи у Вашингтоні (Women"s Foreign Policy Group).

При цьому держсекретар США не погодилася з твердженням у поставленому їй із залу запитанні про те, що адміністрація Буша закриває очі на недемократичні тенденції в Росії через необхідність співробітничати з Москвою по Ірану і в інших галузях.

"Росія це велика і складна країна, і певною мірою вона йтиме своїм власним курсом. Але я думаю, що ми дуже ясно заявляли, що знаходимо дуже тривожні тенденції, які з"явилися протягом останніх кількох років", - сказала держсекретар США.

"Ми дуже відкрито говоримо про контроль над пресою, ми дуже відкрито говорили про ті проблеми, з якими стикаються в Росії неурядові організації, - як російські, так і зарубіжні", - заявила Райс.

За її словами, при виробленні стратегії взаємин з Росією адміністрація Буша виходить з того, як США можуть сприяти позитивним процесам в Росії.

"Питання полягає в тому, чи продовжувати намагатися взаємодіяти з Росією в таких інститутах, як "велика вісімка" або Рада РОСІЯ-НАТО, чи підтримувати входження Росії у СОТ. Я так досі і не побачила доказу, який би мене переконав у тому, що можна позитивно впливати на розвиток Росії, ізолювавши Росію від тих інститутів, де практикуються цінності, які ви хочете, щоб вона (Росія) прийняла", - сказала глава зовнішньополітичного відомства США.

"Я продовжую вважати, що є велика користь від інтеграції Росії в ці інститути, але при цьому ми ясно заявляємо про наші розчарування і занепокоєння  у зв"язку з поворотом назад ряду демократичних тенденцій в Росії", - заявила Райс. РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Для США важливе не те, хто президент в Росії, а те, як працюють демократичні інститути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути