середа, 11 березня 2009 10:53

"Чорного трансплантолога" не захотіли виправдовувати

"Чорного трансплантолога" не захотіли виправдовувати
Апеляційний суд Донецької області вчора скасував виправдувальний вирок, винесений 21 серпня 2008 року Ворошиловським районним судом Донецька ізраїльському хірургові Міхаелю Зісу, якого звинувачують у незаконній трансплантації людських органів. Справу направлено на додатковий розгляд.

Суд погодився з пропозицією державного обвинувача Людмили Грабовської про скасування даного вироку як незаконного й прийнятого "з істотним порушенням норм процесуального закону".

Міхаель Зіс і його адвокат Олег Курінний не згодні зі скасуванням виправдувального вироку, але ухвалювати рішення про подальші дії мають намір після оголошення повного тексту вироку, яке відбудеться 12 березня.

"Кому стало легше від того, що я сиджу у в"язниці?"

Вчора у своєму останньому слові Міхаель Зіс просив прокурорів "бути чесними", а суд - "винести єдине правильне рішення" й залишити вирок від 21 серпня 2008 року без змін. "Кому стало легше від того, що я сиджу у в"язниці? Назвіть мені хоча б одну людину, хоча б одну державну структуру, яка виграла від цього", - переконував суд Міхаель Зіс. Він наполягав, що "не порушував жодного закону жодної країни". "Я розумію, що суд перебуває у важкому становищі, а ЗМІ й Генпрокуратура не дуже хочуть бачити мене виправданим", - резюмував підсудний.

Не дивлячись на ці доводи, суддя Віктор Мизніков оголосив рішення колегії суддів Апеляційного суду Донецької області про скасування виправдувального вироку Міхаелю Зісу й направив справу на додатковий розгляд новим складом суддів. Колишній запобіжний захід - утримання під вартою в СІЗО N5 Донецька - залишено без змін. Мизніков також зазначив, що 12 березня оголосить повний текст вироку, в якому будуть вказані мотиви судового рішення.

Після засідання адвокат Міхаеля Зіса Олег Курінний заявив журналістам, що апеляційна скарга на рішення Ворошиловського райсуду "є необґрунтованою". Проте, за його словами, подальші дії буде визначено залежно від мотивів рішення, "які ми прочитаємо у визначенні 12 березня".


Довідка:

В Україні проти Міхаеля Зіса було порушено кримінальну справу за ст. 149 КК ("торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини"). Вперше його затримали 13 жовтня 2007 року в Донецьку на запит правоохоронних органів Молдови, де проти нього було висунуто звинувачення у вербуванні донорів із соціально незахищених верств населення. У скоєнні аналогічних злочинів Міхаеля Зіса підозрюють в Ізраїлі, де його називають лідером угруповання "чорних трансплантологів".

3 липня минулого року рішенням Ворошиловського райсуду Донецька Михаеля Зіса було звільнено з-під варти під заставу розміром 17 тис грн. Проте 28 липня його знову заарештували на підставі ухвали Ворошиловського райсуду від 30 жовтня 2007 року "для забезпечення екстрадиції до Молдови". 21 серпня 2008 року суддя Ворошиловського райсуду Ірина Бухтіярова ухвалила виправдувальний вирок ізраїльському хірургові.

На її думку, Міхаель Зіс "не знав про відсутність родинних зв"язків між донорами і реципієнтами, а також не був зобов"язаний попереджати донорів про негативні наслідки операцій з пересадки органів". 9 вересня минулого року Апеляційний суд Донецької області скасував це рішення, оскільки ухвала Ворошиловського райсуду від 30 жовтня 2007 року не втратила законної сили.

За матеріалами NEWSru.ua, Коммерсант

Зараз ви читаєте новину «"Чорного трансплантолога" не захотіли виправдовувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути