пʼятниця, 13 квітня 2007 21:06

П"ятниця, 13-е дійсно приносить нещастя. Статистика

День п"ятниця, 13-е, дійсно, приносить неприємності, але лише тому, що люди в це вірять. Такий висновок можна зробити із статті The Times, яка на прикладі статистики автомобільних аварій намагається визначити, чи чатує на людей цього дня реальна небезпека, і дати страху перед цією датою раціональне пояснення.

Статистичні дані страхової компанії Norwich Union підтверджують, що п"ятниця, 13-і - найкращий день для того, щоб розбити машину. Ніяких інших об"єктивних причин вважати п"ятницю нещасливим днем немає. Проте факти свідчать, що в останні п"ятниці, що припадали на 13-е число, кількість страхових випадків через автомобільні аварії рівно на 13% перевищувала середньостатистичні.

Істотне значення має збіг числа і дня тижня. Страхові випадки по тринадцятих числах, що припадають на інші дні тижня, не перевищують середній показник.

Втім найневдаліший день для водіння автомобіля за статистикою - перше число кожного місяця незалежно від дня тижня.

Найбезпечніший для подорожей день - 26-е число будь-якого місяця, незалежно від дня тижня. У страховій компанії Norwich Union говорять, що на цей день припадає на 8% менше страхових випадків, ніж в будь-який інший день місяця.

Представник страхової компанії Найджел Бартем стверджує, що оцінка небезпечних для водіння днів в чомусь підтверджує марновірства, пов"язані з "диявольською п"ятницею". Можливо, одна з причин в тому, що люди по-іншому поводяться за кермом, тому що вважають цей день "нещасливим".

При цьому Бартем стверджує, що якщо водій почне їздити обережніше, захищаючи себе від передбачуваної міфічної небезпеки, то він зовсім не стане вести машину акуратніше. Проте це спостереження не розповсюджується на небезпеку реальну: наприклад, сніг або ожеледь - в цьому випадку водіння стає дійсно безпечнішим.

Можливо, найнеприємніше в боязні п"ятниці, 13 - наявність у цього явища спеціального терміну - paraskevidekatriaphobia (paraskevi в перекладі з грецької означає "п"ятниця", dekatria - "тринадцять", phobia - "боязнь"), повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «П"ятниця, 13-е дійсно приносить нещастя. Статистика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути