вівторок, 01 вересня 2009 08:38

П"ять років тому терористи захопили школу у Беслані

П"ять років тому терористи захопили школу у Беслані
П"ять років тому, 1 вересня 2004 року, в місті Беслан (Північна Осетія) група терористів захопила школу N 1. У заручниках опинилися 1 тис. 120 осіб, в основному діти і жінки.

Три дні їх тримали у нелюдських умовах, практично не даючи води і їжі. Жертвами теракту стали 344 людини, близько 600 отримали поранення.

Траурна церемонія розпочнеться сьогодні вранці в школі, де були захоплені заручники. О 9:15 за розкладом пролунає шкільний дзвінок і дзвін дзвонів.

2 вересня оголошено днем тиші. Жалобні заходи пройдуть і 3 вересня, на них будуть присутні керівники Північної Осетії, голови міністерств і відомств, громадські організації.

Цього року, як і в попередніх, школярі випустять у небо 344 білі кулі, за кількістю загиблих у теракті заручників.

Як повідомили в міністерстві освіти Північної Осетії, навчальний рік у Владикавказі розпочнеться 1 вересня, а бесланські школярі, у зв"язку з траурними заходами, підуть до школи 5 вересня. Заняття в школах Беслана розпочнуться 7 вересня з урочистої лінійки.

За даними Генпрокуратури РФ, організаторами теракту в північноосетинському місті Беслані були Аслан Масхадов і Шаміль Басаєв (обидва знищені федеральними силами РФ). Шаміль Басаєв взяв на себе відповідальність за організацію теракту в Беслані.

31 бойовик в ході операції був убитий. Єдиний з загарбників школи, що постав перед судом, - Нурпаші Кулаєв - у травні 2006 року був засуджений до довічного ув"язнення, повідомляє РБК.

Зараз ви читаєте новину «П"ять років тому терористи захопили школу у Беслані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути