Ексклюзиви
пʼятниця, 25 квітня 2008 11:43

П"ять картин Малевича віддадуть його спадкоємцям

Спадкоємці російського художника-абстракціоніста Казимира Малевича і муніципалітет Амстердама досягли домовленості про приналежність творів живописця, які опинилися кінці 50-х років минулого століття в Міському музеї нідерландської столиці. Це повідомили обидві сторони на спільній прес-конференції, що відбулася в Амстердамі.

Таким чином, завершилася тяжба музею і спадкоємців Малевича, що тривала з 2001 року. Вони сперечалися за права музею на полотна, оскільки вони були придбані у людини, яка не мала права власності на них.

Згідно досягнутої домовленості, муніципалітет Амстердама поверне спадкоємцям Малевича п"ять картин художника, включаючи полотна "Письмовий стіл і кімната" (1913 рік) і "Супрематистська композиція" (1916).

Інші картини Малевича, які зберігаються в Міському музеї, а також його сім гуашів, 15 малюнків і 18 ескізів залишаться в Амстердамі. Бургомістр міста Йоб Кохен підкреслив, що укладена угода враховує інтереси обох сторін.

"Ми більше не розбиратимемося, на чиїй стороні правда, а закриємо цю справу", - сказав він. На його думку, "роль Малевича як піонера сучасного мистецтва краще всього видна в контексті колекції Міського музею Амстердама".

"Звичайно, важко розлучатися з п"ятьма картинами, які нам дорогі, - відзначив директор Міського музею Хейс ван Тейл. - Але досягнута угода викликає відчуття задоволення".

Директор заявив, що твори Малевича, що залишилися в музеї, займуть гідне місце в колекції після завершення реставрації музейної будівлі в 2009 році.

Онучка брата художника Івона Малевич заявила про "історичний день". "Ми давно чекали цього результату і дуже раді, що досягли його", - сказала вона, відзначивши, що спадкоємці Малевича - всього 31 людина - поки не знають, що робитимуть з отриманими картинами, вартість яких публіці повідомлена не була.

Муніципалітет Амстердама купив твори Малевича в 1958 році за невелику навіть на ті часи суму в 120 тисяч гульденів у знаючого Малевича німецького архітектора Хуго Харінга.

Тому їх передали після приходу в Німеччині до влади нацистів знайомі художника, яким сам автор залишив полотна на зберігання в 1927 році, виїхавши до Росії за викликом влади. Ці твори були частиною першої і єдиної виставки Малевича, яка відбулася тоді в Берліні. Художник не зміг повернутися за своїми картинами.

Спадкоємці Малевича ухвалили рішення вимагати повернення через суд творів, які зберігаються в Амстердамі після того, як 14 картин художника з амстердамського музею було тимчасово виставлено в Нью-Йорку і Х"юстоні. Спадкоємці вважають незаконним придбання муніципалітетом Амстердама робіт Малевича у Харінга, оскільки вони тому не належали.

Інші твори Малевича з берлінської виставки 1927 року виявилися пізнішими в нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва і Гарвардському університеті. У 1999 році нью-йоркський музей повернув спадкоємцям художника одну картину і заплатив 10 мільйонів доларів за право залишити у себе 15 інших полотен Малевича. Гарвард в 2000 році повернув обидві картини, які зберігалися у нього, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «П"ять картин Малевича віддадуть його спадкоємцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути