вівторок, 31 березня 2009 19:23

Путіна хочуть викликати до суду

Путіна хочуть викликати до суду
Адвокати колишнього президента "ЮКОСа" Михайла Ходорковського зажадали викликати до суду для надання свідчень у другій кримінальній справі колишнього бізнесмена деяких високопосадовців. Серед свідків, вважають адвокати Ходорковського, мають бути прем"єр-міністр РФ Володимир Путін і двоє колишніх прем"єрів - посол РФ в Україні Віктор Черномирдін і голова торговельно-промислової палати Євгеній Примаков.

Юристи, які представляють інтереси Ходорковського, заявили, що для "з"ясування обставин, що мають значення для дозволу справи" необхідно допитати 179 осіб. В їхнє число, окрім Путіна, Черномирдіна і Примакова, увійшли колишній глава ФСБ Микола Патрушев, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін, його попередник Віктор Геращенко і Сергій Степашин.

Адвокат Ходорковського Вадим Клювгант пояснив, що свідчення високопоставлених осіб необхідні у зв"язку зі специфікою справи. Юрист сказав, що нафтопродукти у "ЮКОСа" купували Генпрокуратура, ФСБ і МВС. Допити співробітників силових відомств будуть корисні для справи, оскільки такі свідки могли дати суду необхідну інформацію, що стосується звинувачення Ходорковського в заниженні цін на нафтопродукти.

Діючий прем"єр-міністр і колишні керівники кабінету міністрів, додав Клювгант, повинні надати свідчення, оскільки вони неодноразово зустрічалися з Ходорковським, "обговорюючи питання розвитку стратегії нафтогазового комплексу".

Хамовнічеський суд Москви визнав передчасним клопотання адвокатів про виклик на допит в ролі свідків вищезгаданих посадових осіб. Суддя залучив список свідків захисту до матеріалів справи, проте підкреслив, що рішення про виклик кожного з них для надання свідчень прийматиметься в індивідуальному порядку.

У вівторок в Хамовнічеському суді почалися слухання по суті другої кримінальної справи Ходорковського. Під час засідання Ходорковський зажадав виключити зі списку потерпілих компанію "Роснефть", оскільки вона, за словами колишнього бізнесмена, не володіла майном, розкрадання якого йому приписують. Суд задовольнити клопотання підсудного відмовився.

Колишній президент "ЮКОСа" також виступив з несподіваною заявою: він звинуватив прокурорів в розкраданні нафти. До цього злочину, сказав Ходорковський, причетні як державні обвинувачі, так і їхні родичі, оскільки в період з 1998 по 2003 роки вони могли купити бензин і дизельне паливо за заниженими цінами.

Михайла Ходорковського і колишнього керівника "МЕНАТЕПа" Платона Лебедєва звинувачують в великих розкраданнях і легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. За версією слідства, колишні бізнесмени викрали нафти і акцій "Східної нафтової компанії" на суму в 900 мільярдів рублів. Підсудні своєї провини не визнають.

У 2005 році Ходорковського і Лебедєва визнали винними у фінансових махінаціях. Суд засудив колишніх бізнесменів до 9 років колонії, потім термін був скорочений до 8 років.

За матеріалами РИА "Новости", Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Путіна хочуть викликати до суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути