пʼятниця, 21 серпня 2009 10:39

Путін приїхав подивитись на зруйновану Саяно-Шушенську ГЕС

Путін приїхав подивитись на зруйновану Саяно-Шушенську ГЕС

Кількість загиблих через аварію Саяно-Шушенської ГЕС досягла 26 осіб. Вранці в п"ятницю було виявлено дев"ять трупів, повідомили в штабі з ліквідації наслідків аварії.

Першими знайшли тіла чоловіка і жінки, вже встановлені їхні імена: Василь Анісов і Алла Уроякова. Імена ще четверо загиблих не називаються.

Таким чином, невідомою залишається доля 49 людей, зниклих після затоплення. Виявити живих людей під час розборів завалів і обстеження затопленого машинного залу станції вдалося тільки в перший день аварії. Проте, розбір завалів продовжується, за допомогою насосів рятувальники понизили рівень води майже на два метри. "Через 6 годин ми повністю осушимо машинний зал", - повідомило журналістам джерело в компанії "РусГідро".

Найбільша в історії російської енергетики аварія сталась на Саяно-Шушенській ГЕС 17 серпня. Був зруйнований машинний зал, постраждали всі десять гідроагрегатів станції, розташованої на Єнісеї. ГЕС була зупинена, через що в регіоні виникли певні проблеми з браком енергопотужностей.

Як мінімум три гідроагрегати з десяти, за оцінкою фахівців "РусГідро", доведеться відбудовувати наново. Точні розміри збитку назвати поки неможливо. При песимістичному сценарії відновлення станції із заміною турбін і збільшенням їхньої потужності обійдеться в 40 млрд рублів, упевнений міністр енергетики РФ Сергій Шматко. Раніше в "РусГідро" заявляли, що готові відновлювати найбільшу в країні станцію за свій рахунок.

Глави МНС і Міненерго, які з першого дня знаходяться на місці аварії, закликають поки не робити передчасних висновків про причини трагедії. "Це робота не одного дня, не однієї години", - підкреслив Сергій Шойгу.

В даний час в ліквідації наслідків техногенної аварії задіяно майже дві тисячі осіб з різних міністерств, служб і відомств. До кінця дня угруповання фахівців збільшиться до 2,5 тис. Напередодні з Москви вилетів ще один літак МНС з науковою групою у складі 19 людей, з інструментами і необхідним устаткуванням для проведення аварійно-відновних робіт.

В четвер, 20 серпня, президент РФ Дмитро Медведєв доручив Володимиру Путіну протягом двох тижнів доповісти про причини аварії на Саяно-Шушенській ГЕС, вжити заходів з ліквідації її наслідків, забезпечення безперебійного енергопостачання регіону, "прийняти рішення щодо виплати компенсацій сім"ям постраждалих в результаті аварії та недопущення зростання цін на електроенергію для споживачів".

Путін на засіданні президії уряду доручив провести серйозну ревізію всіх стратегічних і життєво важливих об"єктів інфраструктури, виробити алгоритм їхньої регулярної модернізації та контролю за технічним станом.

"Нещодавні трагічні події на Саяно-Шушенській ГЕС зі всією очевидністю показали, як багато нам необхідно зробити для надійності гідротехнічних споруд", - заявив він. Прем"єр зажадав також забезпечити "якісне підвищення технологічної дисципліни в промисловості та інших галузях економіки".

В п"ятницю прем"єр-міністр відвідав Саяно-Шушенську ГЕС. Він побував в машинному залі на ділянці агрегатних блоків, блоків трансформаторів і на монтажному майданчику. Глава уряду також поспілкувався з працівниками станції та ліквідаторами аварії.

Після огляду Путін проведе нараду з ліквідації наслідків аварії та обговорить, як забезпечити стійке постачання енергією споживачів об"єднаної енергосистеми Сибіру. Крім того, запланована бесіда Путіна з головою уряду Хакасії Віктором Зіміним.

У нараді по ГЕС візьмуть участь члени кабінету міністрів, керівники профільних міністерств і відомств, глава республіки Хакасія, члени правління ВАТ "РусГідро". Як повідомив Путін напередодні на засіданні президії уряду, на зустрічі детально обговорюватимуться питання, пов"язані з організацією допомоги постраждалим громадянам і відновленням електростанції, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Путін приїхав подивитись на зруйновану Саяно-Шушенську ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути