Ексклюзиви
середа, 22 листопада 2006 13:32

Путін написав у Financial Times звернення до Євросоюзу не боятися Росії

Лондонська газета Financial Times опублікувала статтю президента Росії Володимира Путіна під заголовком "Європі непотрібно боятися російських прагнень" (Europe has nothing to fear from Russia"s aspirations). Вона приурочена до саміту Європейського союзу в Гельсінкі, який пройде 24 листопада.

Путін відзначив у статті, що хотів би напередодні зустрічі в столиці Фінляндії визначити "стратегічні аспекти" співпраці ЄС і Росії.

На думку президента, "Росія - природний член "європейської сім"ї" по духу, історії і культурі". Немає таких галузей, в яких би не розвивалося стратегічне партнерство, "засноване на загальних цілях і цінностях".

- Було б неправильно і марно нав"язувати один одному штучні стандарти, - відзначив глава держави.

Розвивається співпраця між галузями промисловості Росії й Євросоюзу, налагоджується діалог правоохоронних структур.

- Ми сприяємо розвитку наукових, культурних і гуманітарних зв"язків в чотирьох галузях, що цікавлять нас: економіка і навколишнє середовище; питання свободи, безпеки і правосуддя; зовнішня безпека, включаючи кризове управління і дотримання режиму нерозповсюдження; наука і освіта, - пише Путін.

За словами президента, головне завдання Росії і Євросоюзу полягає в створенні загального економічного простору, наданні гарантій вільного пересування для громадян, захисті бізнесу і розвитку культурних і наукових контактів. Путін підкреслив, що "ми не зможемо перевернути нову сторінку в російсько-європейських відносинах, якщо піддаватимемося страхам про зростаючу взаємозалежність".

За словами президента, Росія і ЄС повинні об"єднати зусилля, щоб будувати спільне майбутнє як партнери і союзники.

- Росія готова працювати в цьому напрямі, і я сподіваюся, що конструктивний підхід запанує і в ЄС, - додав Путін.

Президент Росії підкреслив, що зустріч в Гельсінкі повинна стати початком переговорного процесу з питання укладення нового пакту між РФ і ЄС у сфері енергетики, торгівлі і прав людини.

Нагадаємо, що в листопаді 2007 року закінчується термін дії десятирічної Угоди про партнерство і співпрацю між Росією і Євросоюзом. Російська сторона мала намір почати переговори з ЄС про положення нового документа, проте Польща наклала вето на початок переговорного процесу.

Поляки вимагають, щоб Росія відмінила заборону на ввезення польського м"яса і ратифікувала Енергетичну хартію. Польща незадоволена будівництвом нових газопроводів на півдні (Росія-Туреччина-Греція-Італія) і на півночі Європи (Росія-Німеччина), які позбавляють її доходів від транзиту газу. Президент Путін не раз називав Енергетичну хартію неприйнятною для Росії.

24 з 25 членів Євросоюзу готові підтримати мандат на переговори з Росією. Проте поки змінити позицію Польщі не вдалося навіть господарю саміту прем"єр-міністрові Фінляндії Матті Ванханену. На думку спостерігачів, невирішене питання з польськими вимогами загрожує зірвати саміт Росія-ЄС, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Путін написав у Financial Times звернення до Євросоюзу не боятися Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути