середа, 06 лютого 2008 15:36

Птахи постаріли на 40 мільйонів років

Спільне дослідження Університету Мічигану, Університету Чикаго та Бостонського Університету (США) показало, що предки сучасних птахів виникли набагато раніше, ніж було прийнято вважати - не 60 млн, а 100 млн років тому.

Звичайно дослідження в цьому напрямку проводять вчені двох спеціальностей: палеонтологи, які аналізують викопні рештки тварин і біологи, які аналізують дані молекулярного аналізу.

Обидві групи дослідників мають свої проблеми: за рештками організмів часто неможливо простежити всю історію процесу - історичні кістки та відбитки знаходять відносно рідко, тому дані палеонтологів апріорі неточні. У свою чергу, точність молекулярного аналізу також залишає бажати кращого. Наприклад, прийнято вважати, що кожні 2 млн років ДНК змінюється на 2% - отже, якщо в генокоді двох видів тварин є 10% відмінностей, можна припустити, що вони мали спільного предка 5 млн. років тому.

У рамках нового дослідження був застосований принципово новий метод молекулярного аналізу, що і дозволив віднести час виникнення перших птахів на 40 млн років тому, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Птахи постаріли на 40 мільйонів років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути