четвер, 02 червня 2022 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Психологиня дала поради жінкам, як зберегти стосунки під час війни

Психологиня дала поради жінкам, як зберегти стосунки під час війни
Важливо зрозуміти значення і сенс кожної емоції та навчитися правильно висловлювати їх - психологиня. Фото: t.me/s/psy_support

Понад три місяці як Росія розв'язала повномасштабну загарбницьку війну проти України.

Людська психіка сприймає війну як катастрофу для життя, включно з усіма сферами. Стосунки в парі - одна з них, зауважила психологиня Ольга Котляр в Telegram "Психологічна підтримка".

"Стосунки в парі - це одна з тих сфер, де в цей період частіше виникають конфлікти, розставання, змінюється форма стосунків, проявляється те, що було заховано глибоко чи не промовлено свого часу", - написала вона.

За словами психологині, відбувається це передусім через злість та претензії партнерів одне до одного.

"Злість потрібна кожному як повітря. Через агресію ми закриваємо свої потреби і вибудовуємо міжособистісні межі контакту з людьми та з партнерами у стосунках.

Зараз злість піднімається насправді на агресора, на ситуацію, яку неможливо вирішити на своєму рівні, бо війна — справа політична, а не романтична", - пояснила Котляр.

Заявляючи претензії до свого чоловіка, жінка у такий спосіб заганяє його в кут, стверджу фахівчиня. Проявлятися це може такими фразами: "Ти нічого не можеш вирішити", "У тебе є свій погляд", "Ти мене не розумієш".

"Важливо розуміти: так, ваш чоловік не може вирішити якісь питання просто зараз. Але й критикою в його бік, зі знецінюванням особистих амбіцій другої половинки ви результату точно не отримаєте", - наголосила Котляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українки купують весільні босоніжки. Продажі зросли з 24 лютого" - Аліна Качоровська

Під час війни Котляр радить партнерам:

- підтримувати одне одного, навчитися чути, хто що може, а хто чого не може дати в цей період. Розв'язувати проблему разом, а не самій, щоб потім злитися та ображатися.

- говорити одне з одним через "я-повідомлення" замість "ти-повідомлення". Наприклад: "Я прошу твоєї допомоги" замість "ти мені не допомагаєш".

За її словами, стосунки в парі починають втрачати сенс, коли жінка перестає бачити в чоловікові героя, а чоловік "закривається". Уникає спілкування зі страху бути собою та виявити свою людську природу.

"Кожна жінка має образ її і тільки її героя. У жіночій уяві найчастіше чоловік - це сила, рішучість, вміння приймати рішення, заробляти гроші та нести відповідальність за добробут сім'ї. І коли жінка бачить в очах чоловіка страх, розпач, безпорадність та сльози - її очікування "розбиваються" з болем у серці", - зауважила Котляр.

У таких випадках вона радить:

- запам'ятати, що є людина, а є її реакції. У кожної людини є її персональні реакції до якоїсь події, а є почуття до вас;
- не змішувати ці два моменти, тому що плачуть від болю всі люди, як і сміються від радості, за винятком, якщо сміх не викликаний захисною реакцією на те, що відбувається.

"Кожна реакція чи погляд не характеризує зміни ставлення до вас особисто. Крім того, жаліти когось - це знецінювати ще сильніше будь-яку людину. Жаль принижує, а образа - не вирішує суть проблеми. Навчіться відокремлювати емоції партнера та почуття щодо вас", - підсумувала Котляр.

1 червня відзначали не лише Міжнародний день захисту дітей, а й День батьків. Цьогоріч для українців ці свята мають особливе значення. Адже тисячі жінок виїхали за кордон, рятуючи від війни дітей, а чоловіки - обороняють українську землю від російської навали.

Війна, яку розв'язала Російська Федерація проти України 24 лютого, змусила багатьох українських родин розлучитися. Винятком не стали і зіркові сім'ї, які так само змушені жити на відстані з рідними і коханими. Кого саме зі знаменитостей розлучила війна, читайте у матеріалі Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Психологиня дала поради жінкам, як зберегти стосунки під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути