понеділок, 17 березня 2008 18:11

Протести тибетців дійшли до Пекіна

Близько 50 тибетців зібралися увечері 17 березня на мовчазну акцію протесту в столиці Китаю Пекіні, біля будівлі Центрального університету національних меншин, передає агентство AFP з посиланням на неназваного свідка.

За її словами, протестуючі запалили декілька свічок. На місці були присутні наряди поліції, проте акція пройшла мирно і до зіткнень справа не дійшла.

Як відзначають представники правозахисної організації "Міжнародне об"єднання на підтримку Тибету", в Університеті національних меншин навчається багато тибетців.

Акція протесту перед університетом викликана жорсткими діями китайських властей з придушення народних хвилювань в адміністративній столиці Тибету - Лхасі.

За даними уряду Тибету у вигнанні, в Лхасі, в Тибеті і прилеглих до нього районах було убито декілька сотень протестуючих.

Зі свого боку китайські власті говорять про десять загиблих. В основному, за офіційними даними, мова йде про "ні в чому не винних людей", торговців-китайців з Лхаси, яких протестуючі тибетці нібито живцем спалили разом з їх магазинами. В даний час китайські військові і поліція проводять в Лхасі масові облави на учасників безладів і обшуки будинків.

Опівночі понеділка, 17 березня, закінчився термін ультиматуму, які власті поставили учасникам безладів. У обмін на добровільну здачу тибетцям була обіцяна поблажливість в рамках існуючих законів. В понеділок, китайські військові демонстративно провезли по вулицях Лхаси закутих в наручники арештованих учасників виступів.

Нагадаємо, що хвилювання в Лхасі вибухнули в п"ятницю, 14 березня, після п"яти днів, в ході яких буддійські ченці проводили демонстрації, приурочені до 49-х роковин повстання тибетців проти Народно-визвольної армії Китаю. Учасники протестів вимагали надати Тибету незалежність. Зі свого боку китайські власті заявили, що захищатимуть суверенітет і територіальну цілісність країни.

Зараз ви читаєте новину «Протести тибетців дійшли до Пекіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути