вівторок, 14 квітня 2009 16:38

Професор назвав причину землетрусів в Італії

Професор назвав причину землетрусів в Італії
У зв"язку з підземними поштовхами, що продовжуються, в центрі Апеннінського хребта, фахівці відзначають загальну підвищену геологічну активність в Італії.

Так, вже впродовж 11 місяців - з травня минулого року - не припиняється виверження сицилійської "вогнедишної гори" Етна, найбільшого діючого вулкану Європи. За спостереженнями Національного інституту геофізики та вулканології, розжарена лава безперервно стікає по Долині Биків на пустинному західному схилі гори, втім, не приносячи збитку, а лише викликаючи цікавість та привертаючи туристів.

Виверження Везувію не буде

Лава, остигаючи і втрачаючи швидкість, розповзається по сторонах і добре видна з курортних міст Сицилії. Діяльність вулкана супроводжується випуском газу, гучним гулом, сплесками та підземними ударами, що чутні за багато кілометрів. У минулі місяці ритм цього виверження прискорювався і сповільнювався, кілька разів виникала ситуація паніки і надзвичайного стану, але жертв і руйнувань не відмічено. Як підкреслюють експерти, поведінка вулкана Етна, так як і нещодавній землетрус в Абруццо, служать підтвердженням "молодої" геологічної будови італійських надр.

При цьому, загрози активізації іншого вулкана - Везувію - зараз немає, вважає професор Джанфіліппо Де Астіс. "Землетруси в центральній Італії викликані тектонічними зрушеннями земної кори. Їхній епіцентр знаходиться далеко від Везувію, тому маловірогідно, практично неможливо, що ці явища зможуть позначитися на його поведінці", - сказав експерт у зв"язку з тим, що один з сильних поштовхів в адміністративному центрі Абруццо місті Аквіла виразно відчули і жителі Неаполя, на відстані близько 300 км. Він уточнив, що можна було б говорити про якусь небезпеку, тільки у разі руху земної кори в безпосередній близькості від вулкана або під ним.

При цьому учений нагадав, що остання велика активність Везувію спостерігалася в 1944 році, а відмічені приладами "хвилювання" під ним земної кори фахівці відзначали в 1999 році. "Проте тоді це були поштовхи такої малої сили, що не відчувалися людиною", - сказав він.

Джанфіліппо Де Астіс спростував і апокаліпсичні прогнози деяких фахівців про можливе швидке виверження Везувію, яке може бути ще більшої сили, ніж те, що в 79 р. н.е. поховало Помпеї. Ця версія ґрунтується на дослідженнях доісторичних шарів ґрунту в області Кампанія, біля підніжжя Везувію, в яких були виявлені свідоцтва ще сильнішого, ніж "помпейське", виверження, що стався за дві тисяч років до нього. На цій підставі деякі учені виробили параболу активності Везувію - кожні 2 тисячі років. "Дійсно потужне виверження передувало "помпейському" більш ніж за дві тисячі років. Але складно судити, що тоді сталося, тому що жодних достовірних свідоцтв, звісно, немає. А ось виверження 79 року добре вивчене, і відомо, що стародавні римляни поняття не мали про те, що Везувій був вулканом. Він не проявляв жодної активності впродовж 700 років, тому його вибух став настільки несподіваним і руйнівним", - пояснив співбесідник агентства.

Він пояснив, що зараз небезпека сильного виверження дуже невелика, тому що впродовж двох тисячоліть Везувій проявляв активність, що збереглося в хроніках Середньовіччя, наприклад, в 1631 році. "Потім протягом ще 300 років його поведінку можна визначити як середньо-низька активність, майже як Етна зараз. Саме тому можна говорити, що Везувій весь цей час мав можливість розряджатися, не накопичувати енергію, що унеможливлює повторення виверження 79 року", - заспокоїв учений.

За матеріалами Topnews, Вести.ру

Зараз ви читаєте новину «Професор назвав причину землетрусів в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути