Ексклюзиви
вівторок, 30 листопада 2010 16:34

Приєднання Молови до Румунії допоможе Україні - Бесеску

Приєднання Молови до Румунії допоможе Україні - Бесеску

Президент Румунії Траян Бесеску заявив, що Молдова може увійти до складу його країни в найближчі 25 років. При цьому межа Румунії (і Євросоюзу) пройшла б по Дністру. Відповідну заяву він зробив в інтерв'ю газеті Romania Libera.

На думку румунського лідера, такий поворот подій став би стимулом для подальшої демократизації України і прагнення Києва до Євросоюзу.
Бесеску також заявив, що його країна ніколи не підпише договір про кордон з Молдовою, оскільки це "узаконило би пакт Молотова-Ріббернтропа".

Крім того, президент Румунії заявив, що не довіряє Москві, оскільки Росія тримає свої війська в Придністров'ї і продовжила термін оренди бази ВМФ у Севастополі до 2042 року. При цьому Росія, вважає він, рівною мірою не довіряє Бухаресту.

Бесеску також сказав, що виведення російських військ з Придністров'я стане певним "тестом", який Москва, на його думку, повинна пройти.

Як повідомлялося раніше, в Бухаресті практично не приховують бажання приєднати Молдову до Румунії. Спираються в цьому на прихильників такого об'єднання в Кишиневі. Партії, що підтримують таку ідею, отримали більшість на недавніх парламентських виборах в Молдові.

Румунські консульства активно видають паспорти громадянам Молдови. За оцінками Бесеску, тільки в 2010 році молдавани отримали більше 70 тисяч румунських паспортів. При цьому процес лише прискориться через з відкриття консульств у Бельцах і Кагулі.

Румунія окупувала Бессарабію в 1918 році, а в 1940 СРСР повернув її назад разом з Чернівецькою і частиною Одеської областей України. У Бухаресті з територіальними втратами змиритися не змогли. Там дотепер дуже популярні розмови про відновлення "Великої Румунії". Причому головною метою ідеологів цього руху є територія сучасної Молдови.

Одним з найбільш важливих перешкод на цьому шляху вважається проблема Придністров'я. Молдова, як незалежна держава, претендує на свій суверенітет над невизнаною республікою, а в Бухаресті не дуже розуміють, що робити із землями, населеними етнічними слов'янами і ніколи не належали Румунії.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Приєднання Молови до Румунії допоможе Україні - Бесеску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути