Ексклюзиви
понеділок, 02 липня 2007 11:53

Президентів Ірану і Венесуели здружив метанол

Президент Ірану Махмуд Ахмадинеджад і президент Венесуели Уго Чавес 1 липня уклали угоду про співпрацю і зміцнення торгових відносин, заклавши перший камінь у фундамент спільного нафтохімічного заводу. Одночасно Іран планує приєднатися до антиамериканської ініціативи країн Латинської Америки, покликаної отримати вільну торгівлю в регіоні.

Будівництво іранського підприємства з виробництва метанолу на узбережжі Перської затоки займе чотири роки і коштуватиме 700 мільйонів доларів. Потужність заводу складе 1,65 мільйона тонн метанолу на рік. Очікується, що новий завод дозволить Ірану увійти на ринки країн Латинської Америки, зокрема, ринок Бразилії. Аналогічне будівництво планується і у Венесуелі.

Всього венесуельський лідер має намір укласти з Іраном близько 20 угод. Іран і Венесуела входять в картель OPEC, який контролює понад 40 відсотків світового видобутку нафти. Обидві країни відомо своїми антиамериканськими настроями.

Венесуела і деякі  інші латиноамериканські країни торік визнали право за Іраном на використання ядерної енергії. У свою чергу, представники Ірану недавно зустрічалися з президентом Нікарагуа Даніелем Ортегою і намагалися укріпити відносини з іншими країнами, що негативно відносяться до політики США, зокрема, з Білоруссю, повідомляє AFP.

Зараз ви читаєте новину «Президентів Ірану і Венесуели здружив метанол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути