Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2021 20:24

Президент США не пробачить Москві її дії - експерт

Президент США не пробачить Москві її дії - експерт
Володимир Дубовик: "Вашингтон лишається на старих позиціях щодо Росії". Фото: Facebook

Запровадження президентом США Джо Байденом надзвичайного стану викликане рівнем втручання Росії в американські внутрішні справи, зокрема президентські вибори, розповів Gazeta.ua експерт-американіст Володимир Дубовик.

"Цей стан – виключно внутрішня ініціатива вашингтонської адміністрації, щоб Білому дому було простіше діяти, – стверджує він. – Не варто перевищувати його значення – це формалізоване рішення, що надає американському президенту ширші можливості для реагування на виклики, що надходять з Росії. Однак воно суттєво не впливає на характер відносин Вашингтону з Москвою".

Введення Джо Байденом нових антиросійських санкцій навряд чи матиме швидкий результат, каже експерт.

"Ці санкції не надто відрізняються від усіх попередніх. Загалом запроваджені обмежувальні заходи працюють, послаблюють економіку Росії. Можливо, пункт про заборону американським фінансовим установам купувати російські облігації, що містять останні санкції, також вплине на економічне становище Росії. Але навряд чи ці заходи матимуть радикальний вплив на поведінку Кремля. Це швидше свідчення того, що Вашингтон лишається на старих позиціях щодо Росії. Днями Байден заявив, що не пробачить Москві її дії, спрямовані проти американських інтересів. Також американський президент висловив підтримку Україні і наголосив, що реагуватиме на будь-які прояви агресії проти неї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США запровадили нові санкції проти Росії

Чи не виникне внаслідок загострення між США і Росією сприятливих умов для вступу України в НАТО? Володимир Дубовик вважає, що ні.

"Швидше навпаки – це загострення може відкласти перспективу українського членства в НАТО. В умовах російської ескалації більшість країн-членів НАТО проти прийняття України до своїх лав. Ситуація дуже делікатна в етичному плані. Вимога негайно надати нам членство – неконструктивна й недолуга. Нам треба порушувати питання ПДЧ на найвищому рівні, але в такий спосіб, щоб це не виглядало як істерика з нашого боку".

Після запровадження санкцій проти Росії президент США Джо Байден оголосив режим надзвичайної ситуації у сфері національної безпеки. Загроза зумовлена підривною зовнішньою діяльністю Росії.

Зараз ви читаєте новину «Президент США не пробачить Москві її дії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути