Ексклюзиви
вівторок, 22 грудня 2009 17:06

Президент Сербії сьогодні подасть заявку на вступ країни до ЄС

Президент Сербії сьогодні подасть заявку на вступ країни до ЄС
У вівторок, 22 грудня, президент Сербії Борис Тадіч у Стокгольмі передасть главі уряду Швеції, яка головує зараз у ЄС, заявку на прийом до Євросоюзу.

Минулої суботи президент і прем"єр-міністр Сербії Мірко Цвєткович прийняли рішення ініціювати процедуру вступу у Євросоюз, повідомивши про це Стокгольм.

Інтеграцію в Євросоюз Белград називає своїм головним зовнішньополітичним пріоритетом. При цьому експерти зазначають, що для досягнення успіху Сербії необхідно стати більш зговірливою в питанні визнання суверенітету Косова, що проголосило незалежність в односторонньому порядку.

Однією з головних перешкод Белграда на шляху до ЄС до недавнього часу була позиція Нідерландів і низки інших країн, які вважали, що влада Сербії недостатньо співпрацює з Міжнародним трибуналом по колишній Югославії, що розслідує військові злочини.

Нагадаємо, 19 грудня для громадян Сербії, а також Чорногорії та Македонії набув чинності безвізовий режим в"їзду в країни Шенгенського договору. Рішення про скасування віз прийняла Рада міністрів внутрішніх справ 27 країн Євросоюзу 30 листопада у Брюсселі.

У даний час до складу ЄС входять 27 країн. Останніми його членами стали Болгарія та Румунія, прийняті в 2006 році. 23 липня заявку на вступ у Євросоюз подала Ісландія, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Президент Сербії сьогодні подасть заявку на вступ країни до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути