Ексклюзиви
понеділок, 18 серпня 2008 13:53

Президент Південної Осетії відмовився від спостерігачів ОБСЄ

Президент Південної Осетії Едуард Кокойти заявив в інтерв"ю агентству Reuters, що на території невизнаної республіки більше не буде спостерігачів ОБСЄ.

"Ми не довіряємо міжнародним спостерігачам, людям, які спотворюють правду", - пояснив президент. За даними РИА Новости, Кокойти не тільки відмовляється від спостерігачів, але і має намір попросити Росію розмістити в регіоні військову базу. "Інтерфакс" уточнює, що російська військова база, на думку Кокойти, потрібна для запобігання "новим спробам геноциду осетинського народу".

Спостерігачі ОБСЄ знаходилися в Південній Осетії до того часу, поки Грузія 8 серпня не почала на території республіки "операцію з відновлення конституційного порядку". У відповідь на дії Грузії Росія провела "операцію з примусу до миру". Операція завершилася 12 серпня. В результаті бойових дій загинули приблизно 2 тисячі осіб, зокрема не менше 1,6 тисяч мирних жителів. За фактом вбивств СКП РФ порушив кримінальну справу, в якій, зокрема, фігурує стаття "Геноцид".

За посередництва президента Франції Ніколя Саркозі був розроблений мирний договір, під яким поставили підписи президент Грузії Михайло Саакашвілі, президент РФ Дмитро Медведєв, Едуард Кокойти та глава невизнаної республіки Абхазія, що також брала участь в конфлікті, Сергій Багапш. 18 серпня РФ почала виведення військ з Південної Осетії. Тим часом Грузія та деякі зарубіжні країни звинуватили Росію в спробі окупації грузинської території.

90 відсотків жителів Південної Осетії є громадянами РФ. Дмитро Медведєв заявив про готовність Росії підтримати будь-яке рішення влади Південної Осетії та Абхазії про статус цих республік. В той же час Медведєв висловився за зміцнення ролі ОБСЄ в зоні грузино-осетинского конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «Президент Південної Осетії відмовився від спостерігачів ОБСЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути