Ексклюзиви
пʼятниця, 25 жовтня 2019 14:31

Президент може відновити військовий призов із 18 років

Президент може відновити військовий призов із 18 років
Військовий призов з 18 років можуть відновити. Фото: ua.112.ua

Про повернення призиву на строкову службу з 18 років заговорили в штабі Командування Сухопутних військ. Ініціативу Управління персоналу штабу підтримали в Генштабі ЗСУ.

Відповідна пропозиція прозвучала на робочій нараді в Офісі президента.

Начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковник Микола Качаненко пояснив, чому потрібно повернути призов із 18 років. Його коментар наводить Армія Inform.

До Генерального штабу Збройних сил направили пропозиції підвищити відповідальність призовників за ухилення від військової служби. Наразі закон передбачає штраф за неявку за повісткою 225 грн. За ухилення від військової служби передбачено покарання у вигляді обмеження волі. Найсуворішим випадком може стати вирок у вигляді умовного покарання. Тому, вважає підполковник Качаненко, окремим призовникам вигідніше бути умовно засудженими, ніж служити у війську.

Офіцер зауважив на розбіжності між законом "Про військовий обов'язок і військову службу" і президентським Указом про призов. У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким "виповнилося 18 років і старші особи, які не досягли 27-річного віку". А відповідно до останніх президентських указів, призивали громадян із 20 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почався осінній призов на строкову службу

Качаненко вважає, що така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію. Адже юнаки після закінчення базового навчального закладу починають влаштовувати особисте життя.

"Хтось починає працювати, хтось заводить сім'ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану. Нещодавно побував на нараді в Офісі президента під головуванням одного з заступників керівника Офісу, де озвучили пропозицію призивати до війська з 18 років, як того вимагає закон. У письмовому вигляді така пропозиція надійшла і від Генштабу ЗСУ. Отже, є сподівання, що наступний Указ президента про призов громадян на строкову службу відповідатиме Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" і юнаків знову призиватимуть до війська з 18 років", - каже Качаненко.

Цієї осені у Росії починається 8-а хвиля призову до армії. Планують забрати служити 3,5 тис. кримчан.

Зараз ви читаєте новину «Президент може відновити військовий призов із 18 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути