Ексклюзиви
вівторок, 07 липня 2009 15:00

Президент Киргизії підписав нову угоду по американській авіабазі

Президент Киргизії підписав нову угоду по американській авіабазі
Президент Киргизстану Курманбек Бакієв підписав нову угоду про перебування на території республіки американської авіабази Манас.

Раніше, 25 червня, парламент Киргизстану ратифікував договір між урядами США та Киргизстану про створення в аеропорту Манас у Бішкеку Центру транзитних перевезень для забезпечення військової операції в Афганістані.

Згідно із договором США щорічно будуть платити по $60 млн. за доступ до транзитного коридору. Раніше Киргизстан отримував за надання авіабази $17,4 млн.

Крім того, угода передбачає будівництво нового перону, терміналів та складів центру, які будуть розташовані поза територією цивільного аеропорту. На ці цілі американська сторона виділяє $36,6 млн.

Також Держдепартамент США вирішив виділити ще $30 млн. на нове аеронавігаційне обладнання для Манасу і запропонував створити Спільний фонд економічного розвитку на суму $20 млн.

Крім цього, Пентагон платитиме за оренду земель поблизу аеропорту, а також "виплачуватиме справедливі і засновані на стандартах Міжнародної організації цивільної авіації збори за посадку і стоянку" своїх літаків.

Нагадаємо, 19 лютого парламент Киргизстану більшістю голосів прийняв рішення про денонсацію угоди зі США про перебування їхніх військових контингентів на авіабазі у міжнародному аеропорту Манас у Бішкеку, а 20 лютого закон про виведення авіабази США з території країни підписав президент країни, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Президент Киргизії підписав нову угоду по американській авіабазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути