Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2011 12:52

Президент Болівії зібрав людей пожувати листя коки біля посольства США (ФОТО)
5

Фото: Фото: Reuters

Національний день жування листя коки пройшов у середу, 26 січня, на центральних площах більшості населених пунктів Болівії, повідомили місцеві ЗМІ. В адміністративній столиці цієї південноамериканської країни Ла-Пасі в акції "жування" перед посольством США брали участь декілька тисяч людей, паралізувавши на кілька годин центр міста. Дипмісію, в якій посла немає вже два роки, охороняли близько 50 поліцейських.

Місцеві жителі пропонували численним туристам безкоштовно спробувати смак тонізуючого листя з "магічними лікувальними властивостями". На їхню думку, це не має нічого спільного з кокаїном, який виготовляють з коки.

День жування листя коки організовали на заклик президента Болівії Ево Моралеса, який виступає за офіційну легалізацію давньої традиції індіанців.

Конвенція 1961 року Організації Об'єднаних Націй включила листя коки до списоку "регульованих речовин" за його можливі токсичні властивості. Нове голосування з цього питання в ООН має відбутися 31 січня. Про свою підтримку болівійської позиції вже заявили Єгипет, Іспанія, Колумбія, Македонія, Перу, Еквадор та інші країни. Між тим, експерти вважають, що внесення змін до конвенції заблокують США, які протягом десятиліть очолюють боротьбу з викорінення виготовлення коки в Андах.

Ево Моралес, індієць племені аймара, в юності сам вирощував коку. Пізніше він став генеральним секретарем Руху селян-кокалерос, які зибирають листя коки. Він не покинув цей пост навіть після обрання його в 2005 році президентом Болівії.

Корінні жителі країни вже протягом багатьох століть жують листя Інал-Мама (ритуальне ім'я, під яким рослина відома серед народу аймара) для боротьби з голодом, втомою і гірської хворобою. Вони також використовують його з ритуальною метою і для лікування малярії, виразки та астми.

За даними влади США, загальна площа плантацій коки в Болівії перевищує 35 тисяч гектарів. Лідирують за цим показником Колумбія і Перу. Підтримуючи селян-кокалерос з лояльних уряду профспілок, адміністрація Моралеса в той же час веде боротьбу з незаконними посадками коки. Для цієї мети в республіці щорічно виділяються близько 20 мільйонів доларів.

За матеріалами: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Президент Болівії зібрав людей пожувати листя коки біля посольства США (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути