вівторок, 02 вересня 2008 08:39

Правозахисники обнародували дані про стан грузинських сіл після війни

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала фотоматеріал і точні дані про стан грузинських сіл навколо Цхінвалі, майже повністю знищених осетинськими ополченцями

Як стверджують правозахисники, детальний аналіз знімків свідчить про те, що руйнування там є наслідком підпалів, а не бойових дій.

За даними Human Rights Watch, в селі Тамарашені налічують 177 зруйнованих або сильно пошкоджених будинків, що становить майже сто відсотків. У селі Нижні Ачаветі зруйновано 87 будинків, серйозно пошкоджено 28 (всього 115). У селі Верхні Ачаветі зруйновано 56 будинків, серйозно пошкоджено 21 (всього 77). У селі Курта зруйновано 123 будинки, серйозно пошкоджено 21 (всього 144). У селі Кехві зруйновано 109 будинків, серйозно пошкоджено 44 (всього 153). У селі Кемерті зруйновано 58 будинків, серйозно пошкоджено 20 (всього 78). У селі Дзарцемі зруйновано 29 будинків, серйозно пошкоджено 10 (всього 39).

"Під час досліджень в регіоні співробітники Human Rights Watch своїми очима бачили, як осетинські ополченці грабують і палять грузинські села. Фотографії з космосу тільки підтверджують масовий характер цієї практики впродовж останніх двох тижнів", - стверджує заступник директора Human Rights Watch у Європі і Центральній Азії Рейчел Денбер.

Знімки дають вагомі підстави говорити про те, що більшість руйнувань в п"яти селах - Тамарашені, Кехві, Нижні Ачаветі, Верхні Ачаветі, Курта - були викликані підпалами. На фото високої якості не видно слідів ні від артилерійського або ракетного обстрілу, ні від бомбардувань. Зовнішні та внутрішні стіни більшості постраждалих будинків стоять, тоді як дерев"яні конструкції дахів обрушилися. Тільки уздовж шосе через Тамарашені є декілька будинків зі зруйнованими зовнішніми стінами, що могло бути викликане обстрілом з танкових гармат. Свідки говорять, що 10 серпня російські танки неодноразово стріляли по будинках.

Як повідомляють співробітники Human Rights Watch, декілька осетинських ополченців відкрито визнавали, що будинки палять їх товариші, щоб грузинам нікуди було повертатися.

"Все це лише додає переконливості доказам фактів військових злочинів і серйозних порушень прав людини. Це повинно переконати російську владу в необхідності кримінального переслідування за такі злочини", - заявила Денбер.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники обнародували дані про стан грузинських сіл після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути