середа, 30 червня 2010 16:55

Правозахисники назвали Україну найвільнішою країною СНД

Правозахисники назвали Україну найвільнішою країною СНД

Міжнародна правозахисна організація Freedom House оприлюднила підсумки щорічного дослідження розвитку демократії в країнах, що входили до соціалістичного табору.

Експерти організації зазначили про загальну тенденцію до зниження демократичних процесів у досліджуваних країнах. "Загальна ерозія демократії" зафіксована в шести республіках колишнього СРСР, причому у всіх країнах колишнього СРСР спостерігається "швидке звуження простору для незгодних". Росія, на думку Freedom House, "пережила найбільше загальне погіршення за десятирічний період".

Серед пострадянських держав, крім країн Балтії, лише Україна і Грузія не увійшли до списку авторитарних або напівавторитарних країн. Але позиції України, де в 2010 році з'явилися скарги на утиски свободи слова і зборів, можуть погіршитися. "Думаю, що світ повинен уважно за цим стежити, враховуючи деякі сигнали, які ми отримали цього року", - заявив керівник групи експертів Крістофер Волкер.

Freedom House заявив, що у 2009 році найбільше проблем в Україні стосувалися корупції, яка поєднується з браком прозорості влади і високим рівнем впливу на державну політику з боку олігархічних груп.

Позитивним кроком у боротьбі з корупцією, на думку експертів, стало запровадження зовнішнього незалежного тестування під час вступу у вищі навчальні заклади. Інша справа, зазначають правозахисники, що нова влада знизила роль тестування, але звіт висвітлює лише минулорічні події.

За оцінкою експертів, українські мас-медіа на загальнодержавному рівні були переважно вільними, але проблеми виникали в регіонах. Обіцяний запуск громадського телебачення досі не здійснено через брак політичної волі.

У цілому за підсумками минулого року становище з демократією в Україні в порівнянні з 2008 роком не змінилося в жодній з категорій. Зокрема, щодо незалежного суддівства, то оглядачі й не очікують, що Україна найближчим часом проведе тут системну реформу.

***

Freedom House оцінює країни за сімома критеріями (виборчий процес, громадянське суспільство, незалежні ЗМІ, державне демократичне управління, місцеве демократичне управління, незалежність юридичної системи, корупція) та присвоює оцінки від 1 до 7 балів (від найкращого до гіршого). Загальний рейтинг є середнім арифметичним семи оцінок.

Freedom House - це організація, що базується у Вашингтоні (США), заснована майже 60 років тому "американцями, стурбованими загрозами для демократії". Дослідження стану політичних та громадянських свобод Freedom House проводить з 1978 року.

Фінансується спільно Агентством США з Міжнародного розвитку та Бюро з демократії, прав людини і праці Державного департаменту США, передає Радіо Свобода.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники назвали Україну найвільнішою країною СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути