вівторок, 12 січня 2010 18:41

Міжнародні правозахисники визнали Україну вільною країною

Міжнародні правозахисники визнали Україну вільною країною

Міжнародна правозахисна організація Freedom House четвертий рік поспіль визнала Україну вільною країною.

Про це свідчить доповідь організації про рівень свобод у світі за підсумками 2009 року.

До категорії "вільних" зараховані, як і минулого року, 89 країн, в основному це держави Західної та частково Східної Європи, а також Північної Америки. Вони складають 46% від чисельності держав світу (всього в світі 194 країни).

До категорії "частково вільних" за підсумками 2009 року потрапили 58 країн та регіонів (на чотири менше в порівнянні з попереднім оглядом), які складають 20% населення Землі.

"Невільними" Freedom House визнала 47 країн або 24% від загальної кількості держав світу, що на п"ять країн більше в порівнянні з попереднім роком.

В цілому, відзначають правозахисники, 2009 рік, рік економічної рецесії, супроводжувався в цілому по світу найпотужнішим відкотом від дотримання демократичних свобод з 1995 року.

Росія знову потрапила в категорію "невільних" держав за версією Freedom House. "За рік, відзначений посиленням репресій проти правозахисників і громадських активістів, згортання свобод зареєстровано в 40 країнах Африки, Латинської Америки, Близького Сходу і колишнього СРСР. Авторитарні країни, такі як Іран, Росія, Венесуела та В"єтнам, стали ще більш репресивними", - стверджують автори доповіді.

Росія опинилася серед країн, де, на думку Freedom House, опозиція, неурядові організації та незалежні ЗМІ відчувають найсильніший тиск з боку влади. Звіт висвітлює гучні вбивства російських журналістів і правозахисників, більшість яких залишилося нерозкритими.

"Починаючи від жорстоких репресій на вулицях Ірану, арештів членів організації" Хартія-08 "в Китаї і вбивств журналістів та правозахисників в Росії, ми бачимо за останні п"ять років глобальне посилення каральних заходів проти людей, що відстоюють загальновизнані права", - говориться в доповіді.

У складений Freedom House "чорний список" десяти найбільш "невільних" країн та регіонів потрапили М"янма, китайський Тибет, Північна Корея, Туркменістан, Узбекистан, Лівія, Судан, М"янма, Екваторіальна Гвінея і Сомалі.

Нагадаємо, нещодавно журнал International Living опублікував рейтинг країн за рівнем життя. Франція виявилася лідером у світі, а Україна - другою в СНД (після Молдови) та 68-ою в світі.

За матеріалом ТСН

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні правозахисники визнали Україну вільною країною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути