неділя, 10 грудня 2017 09:59

Права людини в Україні - до кого звертатися

Права людини в Україні - до кого звертатися
У 2016 році до Європейського суду з прав людини з України надійшло 18 150 заяв Фото: ombudsman.gov.ua

10 грудня відзначають Міжнародний день прав людини, запроваджений ООН в 1950 році.

Проблема незахищеності в нашій країні стоїть дуже гостро. У 2016 році до Європейського суду з прав людини з України надійшло 18 150 заяв – це майже 23% всіх скарг. При цьому Євросуд розглядає лише двадцяту частину всіх звернень, повідомляє ICTV.

До нього звертаються, якщо можливості національних судів вичерпано.

В Україні громадяни мають право скаржитися на порушення свої прав до органів державної влади та місцевого самоврядування - це письмові звернення та запити, на які вам мають дати відповідь у встановлений законом термін.

Ще скарги приймає Омбудсмен – уповноважений Верховної Ради України з прав людини, неурядові правозахисні організації та ЗМІ - Amnesty International, Українська гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, КримSOS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2200 українців тримають за ґратами у Росії

Головним документом, що захищає права людей є ухвалена Генасамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальну декларацію прав людини. З 1950 року у цей день проводиться пленарне засідання ООН, на якому відзначають тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а в Осло 10 грудня вручають Нобелівську премію миру.

Слід зазначити, що Загальна декларація прав людини не є міжнародним договором, тому не обов'язкова до виконання державами. Незважаючи на це, документ вважається універсальним механізмом захисту прав людини в світовому масштабі.

На сьогодні Декларація перекладена на 360 мов, а на її базі розроблено понад 80 міжнародних договорів. В результаті її дотримання перетворилось у міжнародне правило, яке ніде офіційно не закріплене, але повинно виконуватись під страхом санкцій.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) збирається перевірити, чи були достатньо вагомими підстави для арешту 25-річного росіянина Дмитра Каруєва. Як стверджувалося, чоловік демонстративно плюнув на портрет Володимира Путіна у 2012 році. ЄСПЛ намагається визначити, чи відповідав судовий процес в Росії міжнародним нормам.

Зараз ви читаєте новину «Права людини в Україні - до кого звертатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути