середа, 05 квітня 2023 14:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Повідомили про нові докази співпраці екскерівника СБУ в Криму Кулініча з ФСБ

Повідомили про нові докази співпраці екскерівника СБУ в Криму Кулініча з ФСБ
Колишній очільник Головного управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч співпрацював з російськими спецслужбами. Фото: СБУ

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань надали докази причетності колишнього очільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча та його куратора секретаря РНБО Володимира Сівковича до співпраці з ФСБ.

Справу передадуть до суду після того, як обвинувачений ознайомиться зі нею, повідомляє СБУ.

"Служба безпеки провела безпрецедентну філігранна розробку і подальшу реалізацію, здійснила агентурно-технічне проникнення до лав ФСБ. Ми здобули всі файли, в яких Кулініч доповідав у Москву інформацію, в тому числі і секретну, щодо ситуації в нашій країні, в Службі, про намагання впливати на різноманітні процеси", – сказав глава СБУ Василь Малюк.

Встановили, що Кулініч отримав оперативний псевдонім "Котигорошко". Діяльність курував "політичний офіс" у Москві. Його організували Сівкович і колишній голова Адміністрації президента України Андрій Клюєв.

Кулініч шпигував, розставляв "своїх людей" у різні державні та правоохоронні органи, підбурював людей до державної зради.

"Цей офіс у Москві є своєрідною "кротофермою". Основна його задача – збір інформації і робота по Україні. В офісі присутні кадрові співробітники П'ятої служби ФСБ РФ. І безпосередньо вони у повній співпраці з Сівковичем взаємодіяли з Кулінічем. Після того, як він передавав інформацію, вони доповідали в ФСБ", – зазначав Малюк.

Колишнього начальника управління Служби безпеки України в Автономній республіці Крим Олега Кулініча затримали за державну зраду в середині липня.

Він начебто "зливав" відому йому частину діючої агентури росіянам. Затриманий Олег Кулініч СБУ у Криму очолював до березня 2022 року. А після повномаштабного вторгнення Росії був звільнений. Обіймав він цю посаду з жовтня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили про нові докази співпраці екскерівника СБУ в Криму Кулініча з ФСБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути