Ексклюзиви
субота, 09 листопада 2019 20:23

Повертати території будемо ціною смертей українських солдатів - офіцер про розведення військ

Повертати території будемо ціною смертей українських солдатів - офіцер про розведення військ
Роман Кулик: Росіяни можуть зайти на звільнену територію. Це призведе до великих протестів у Києві та областях. На міжнародному фронті покажемо себе слабким гравцем, який не може прораховувати наслідки своїх дій. Фото: Тарас Подолян

Останні роки розведення було неможливе. Росіяни регулярно зривали перемир'я та порушували режим тиші на всіх трьох ділянках. Зараз наша влада періодично закриває на це очі.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить офіцер резерву Збройних сил України Роман Кулик.

"Розведення не залежить не від волі України. Можемо реагувати тільки на подачі Кремля. Рідко перебираємо ініціативу на себе. Так було лише коли наші судна "Корець" і "Донбас" пройшли через Керченську протоку та зайшли в акваторію Азовського моря. Росіяни були шоковані, нічого не змогли зробити. Проте наступна наша спроба закінчилась трагедією", - каже він.

За словами офіцера, у розведенні є військові та політичні ризики. Вони йдуть у комплексі.

"У 2016 році не було великої паніки навколо розведення, бо тоді була зрозуміла загальна політика держави. Тодішня влада переконалася, що з РФ не можна домовлятись і не була налаштована на поступки. Подальші кроки базувались на тому, щоб показати Заходу, наскільки Росія недоговоспроможня. Розведення було черговим маркером, який акцентував на тому, що Путін не виконує домовленостей", - пояснює Роман Кулик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали дату розведення сил у Петрівському

Зараз конфлікт виник, бо незрозуміла генеральна лінія Зеленського та його команди, пояснює офіцер.

"Немає магістрального шляху. Говорять, що буде розведення на трьох ділянках. Потім очікують зустрічі у Норманському форматі. Але Росія може виставити нам нові умови - попередні ж виконали. Влада не каже, що планується після Нормандської зустрічі. Є суспільства думки, що лідери держави не мають цілісної стратегії. Боїмось, що розведення стане катастрофою. Росіяни можуть зайти на звільнену територію. Це призведе до великих протестів у Києві та областях. На міжнародному фронті покажемо себе слабким гравцем, який не може прораховувати наслідки своїх дій.
У військовому сенсі є інші ризики. Розведення у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському - не є зрадою саме по собі. Але його сприймають як початок відведення ЗСУ по всій лінії розмежування. Це більше 400 кілометрів фронту. Можемо втрати багато територій, які здобували важкою ціною. Ще важче їх буде повертати. Це коштуватиме нових смертей українських солдатів. Наслідки можуть бути катастрофічними. Росіяни завжди зривають домовленості. Що робити у такому випадку, ніхто не знає", - додає Роман Кулик.

Повне інтерв'ю з Романом Куликом читайте у журналі "Країна" від 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Повертати території будемо ціною смертей українських солдатів - офіцер про розведення військ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути