понеділок, 01 квітня 2019 17:52

Повернулися - автобуси окупантів знову продають в Україні

Повернулися - автобуси окупантів знову продають в Україні
В Україну знову почали поставляти автобуси ПАЗ російського виробництва Фото:Главком

В Україну знову почали поставляти автобуси ПАЗ російського виробництва. З 2018-го їх продажі припинили.

Автобус комплектують дизельним двигуном стандарту Євро 5 потужністю 170 кінських сил. Максимальна швидкість 95 км/год.

Пасажиромісткість автобуса - 21 місце для сидіння, загальна кількість місць - 39. Вартість автобуса ПАЗ 3205 на українському ринку стартує від 1 272 900 грн.

"Російські автобуси ПАЗ нікуди не зникали з України, - каже Gazeta.ua директор компанії Авто-Консалтинг Олег Омельницький. - Їх внесли у список із санкціями, тому напряму із російського Павловського заводу автобуси не купляли. Однак їх доправляли через посередників, які не були під забороною".

Компанія ПАЗ входить у великий російський холдинг ГАЗ, який має власні підприємства, які виготовляють російську військову техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість ремонту ям дорожники їх мірятимуть

"Прямої заборони купляти російський транспорт для пасажирських перевезень в Україні немає. Є список санкційних товарів у який російський Павловський завод потрапив. Що стосується шкільних автобусів, то їх ПАЗ не поставляв напряму. В Україну завозили уже переобладнані автобуси під назвою "Мрія". Цей бренд повністю адаптували під шкільні вимоги українського законодавста на одному з наших підприємств", - говорить Олег Омельницький.

У 2016 році Україна придбала 65 шкільних автобусів ПАЗ російського виробництва за 78 млн грн. Антимонопольний комітет України не задовільнив прохання українських виробників скасувати результати тендеру.

"Формально, ПАЗ не вигравав тендер. Автобуси поставляла та ж "Мрія". За умовами системи публічних закупівель Prozorro даний виробник був дешевший за інші пропозиції, тому тендер виграли саме вони. Усі покупки за державний кошт проводять через цю систему. У неї є лише один критерій за яким і визначають переможця - це ціна. Така система є неправильною. До техніки повинні бути й інші вимоги, як надійність чи розхід палива. Місцева адміністрація, яка займалась закупівлею техніки не мала жодного впливу на цей процес", - додає Олег Омельницький

У 2016 році Україна придбала 65 шкільних автобусів ПАЗ російського виробництва за 78 млн грн.

Торік комунальному підприємству облради Київської області продали переобладнані автобуси "ПАЗ" за завищеними на загальну суму понад 35,5 млн грн.

"Щоб уникнути схожих ситуацій в майбутньому потрібно змінити систему закупівель. Уже неодноразово були випадки, коли за тендер із низкою українських виробників "Еталон", "Богдан" та інші змагався російський ПАЗ і саме останній виграв. Усе тому, що цей виробник пропонував нижчу ціну. Така ситуація відбувається не тільки з автобусами, але й з усім транспортом".

Нові автомобілі, які виготовляють на території Росії, через київські та львівські фірми закуповують комунальні та державні підприємства з Ковеля та інших міст Волині. Усю продукцію доправляють із таких відомих російських заводів, як Ульяновський автозавод, АвтоВАЗ і Горьковський автозавод.

Зараз ви читаєте новину «Повернулися - автобуси окупантів знову продають в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути