Ексклюзиви
четвер, 22 січня 2009 14:44

Споживчі настрої в Україні досягли абсолютного мінімуму (Опитування)

Споживчі настрої в Україні  досягли абсолютного мінімуму (Опитування)

Україна починає відчувати на собі наслідки економічної кризи. Підтвердженням цього є динаміка споживчих настроїв громадян.

За результатами досліджень компанії GfK Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень, наприкінці 2008 року споживчі настрої продовжили свої стрімке погіршення і досягли абсолютного мінімуму за всі вісім років спостережень. Це означає, що абсолютна більшість українців налаштовані вкрай песимістично.

Погіршення оцінок поточного особистого матеріального становища українців випереджає зменшення їхньої схильності до споживання. Така тенденція зберігається вже тривалий час і дає підстави стверджувати, що попри погіршення поточного матеріального становища більшості громадян України, суттєва їх частина ще спроможна робити великі купівлі.

Зважаючи на початок спаду в економіці України, цілком закономірною є ситуація, коли економічні очікування українців продовжують погіршуватися та є дуже песимістичними.

Наприкінці 2008 року індекс економічних очікувань також суттєво скоротився. Найбільш песимістичними є короткострокові очікування громадян України.

Очікування щодо змін особистого матеріального становища та середньострокових перспектив української економіки були кращими, проте також переважно песимістичними.

Порівняно високе значення індексу очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п"яти років вказує на сподівання більшості населення, що економічна криза не буде надто тривалою.

Очікування щодо динаміки безробіття продовжують погіршуватися і ставити нові рекорди – в грудні 2008 року. Проте, беручи до уваги скорочення обсягів виробництва, така ситуація є цілком закономірною. Інфляційні очікування, навпаки, навіть трохи поліпшилися, хоча й залишаються на стабільно високому рівні.

Така стабілізація очікувань населення щодо інфляції пов"язана передусім з тим, що вони і без того вже тривалий час мають значення, близькі до максимальних. Іншою причиною може бути сповільнення зростання цін на деякі категорії товарів у зв"язку зі зниженням попиту через стагнацію економіки. Скорочення обсягів виробництва, яке не супроводжуватиметься інфляцією, стане новим явищем для України та може сформувати нові моделі споживчої поведінки.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Споживчі настрої в Україні досягли абсолютного мінімуму (Опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути