Ексклюзиви
середа, 04 лютого 2009 14:27

Пострадянські країни на чолі з Росією створили конкурент НАТО

Автор: Фото Reuters
 
Лідери країна, що входять в Організацію Договору про колективну безпеку, - Росії, Узбекистану, Казахстану, Таджикистану, Вірменії та Білорусі - сьогодні погодили та підписали проект рішення про формування колективних сил оперативного реагування, тим самим додавши раніше виключно політичному союзу ще і військову складову. Найгірші побоювання США та НАТО справдилися - у Північноатлантичного альянсу з"явився конкурент або "противага" в регіоні Центральної Азії. Головуючий в ОДКБ президент Вірменії Серж Саргсян відмітив, що створення колективних сил оперативного реагування направлене на зміцнення військової складової організації. "Це допоможе також укріпити наш потенціал", - додав він. Як повідомив помічник російського президента Сергій Приходько, колективні сили оперативного реагування ОДКБ використовуватимуться для відбиття військової агресії, проведення спеціальних операцій з боротьби з міжнародним тероризмом та насильницькими проявами екстремізму, транснаціональною організованою злочинністю, наркотрафіком, а також в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Він нагадав, що в даний час кожна з країн-членів ОДКБ має власні сили швидкого реагування на випадок виникнення загальних загроз. "Відмінністю пропонованих колективних сил буде те, що вони матимуть місце постійної дислокації на території Росії, куди і додаватимуться сили інших країн", - відзначив він, уточнивши, що, ймовірно, вони будуть створені на базі 98 гвардійської дивізії повітряно-десантних військ і 31 гвардійської штурмової бригади ПДВ.

"Сьогодні - новий етап розвитку ОДКБ"

"Зараз ми бачимо явне погіршення ситуації в Афганістані, де угруповання НАТО не справляється з погрозами, що надходять від талібів, - у свою чергу відмітив заступник керівника думської фракції "Єдина Росія" Андрій Кокошин. - Росте небезпека розповсюдження ісламського екстремізму, що проникає до Середньої Азії - зони стратегічних інтересів Росії. Ми кровно зацікавлені в збереженні стабільності та безпеки наших друзів й сусідів в цьому регіоні. Ми добре пам"ятаємо дії різних ісламських угруповань і в Узбекистані, і в Таджикистані, які були реальною загрозою".

Він підкреслив, що сьогодні ми стоїмо на порозі нового етапу розвитку ОДКБ, створення її військової складової. "У це повинні бути вкладені значні сили і кошти, - вважає Кокошин. - Сили оперативного реагування ОДКБ потребують оснащення новітньою технікою, засобами зв"язку, що забезпечать можливість прямого контакту з керівництвом наших країн. Дії навіть невеликого контингенту можуть мати величезне військове і політичне значення".

За матеріалами ИТАР-ТАСС, Известия

Зараз ви читаєте новину «Пострадянські країни на чолі з Росією створили конкурент НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути